[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important20 Octombrie 2021 13:53

Declarația coraportorilor Comisiei de Monitorizare a APCE după vizita la Chișinău și Tiraspol

Coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Inese Lībiņa-Egnere și Pierre-Alain Fridez, la finalul vizitei oficiale în Republica Moldova (12-15 octombrie 2021), au salutat determinarea autorităților de la Chișinău de a reforma justiția, pentru a-i întări independența, și a lupta cu corupția, care să creeze condiții pentru schimbări în corespundere cu îngrijorările cetățenilor, informează TRIBUNA.

Oficialii au salutat, în particular, adoptarea amendamentelor constituționale, aprobate de toate partidele politice mari, privind depolitizarea puterii judiciare. De asemenea, au salutat cooperarea cu Consiliul Europei întru implementarea reformei judiciare.

„Aceste schimbări au scopul de a restabili încrederea în organele de stat și trebuie să construiască instituții sustenabile bazate pe standardele europene”, au declarat coraportorii.

Totodată, oficialii au menționat că, partidul de guvernare, cu majoritate largă în Parlament, are acum o responsabilitate mare – să îmbunătățească transparența în finanțarea partidelor politice.

Coraportorii au salutat și progresul realizat în domeniul drepturilor femeilor și au felicitat Republica Moldova pentru ratificarea convenției de la Istanbul.

În final, urmare a vizitei și la Tiraspol, coraportorii au notat pregătirea așa-ziselor autorități de a se angaja în dialog cu Subcomitetul APCE privind Conflictele dintre Statele Membre ale Consiliului Europei pe subiectul drepturilor umane în contextul procesului de reglementare transnistreană.

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...