[ X ]
[ X ]
Important10 Octombrie 2021 14:00

Omul săptămânii: Ann Linde - Președintele în exercițiu al OSCE

Omul acestei săptămâni este Ann Linde, Președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Ann Linde, care a efectuat o vizită oficială – cea de-a doua vizită, în Republica Moldova, informează TRIBUNA.

Oficialul s-a întâlnit la Chișinău cu Președintele Maia Sandu, Prim-ministrul Natalia Gavrilița, vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu și vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski. De asemenea, s-a întâlnit la Bender cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic Vitali Ignatiev.

Discuțiile sale s-au axat pe situația actuală în procesul de reglementare transnistreană și identificarea unor măsuri concrete pentru consolidarea în continuare a încrederii, și a dialogului constructiv între părți în vederea avansării procesului de reglementare la toate nivelurile. Linde a afirmat sprijinul deplin al președintei pentru facilitarea dialogului între părți și sprijinirea părților în promovarea unei reglementări politice cuprinzătoare și durabile a conflictului transnistrean sub toate aspectele sale, consolidând independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute în plan internațional, cu statut special pentru Transnistria.

„Întâlnirile mele de la Chișinău și Bender mi-au întărit convingerea că este posibilă obținerea unor rezultate tangibile în procesul de reglementare transnistreană dacă părțile continuă să se implice constructiv”, a afirmat ea.

De asemenea, vizita a reafirmat sprijinul Președinției pentru angajamentul OSCE în țară, prin intermediul Misiunii OSCE în Moldova și al Reprezentantului Special al Președintei în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, care a însoțit-o pe Președintă în vizita sa.

Linde a subliniat importanța realizării depline și continue a pachetului „Berlin-plus”, și a elaborării de propuneri comune privind măsuri suplimentare de consolidare a încrederii, care vor servi drept bază solidă pentru avansarea în continuare a procesului de reglementare, inclusiv inițierea unui schimb de opinii cu privire la aspectele politice ale unui acord final. În plus, ea a reiterat necesitatea ca femeile, pacea și securitatea, precum și egalitatea de gen să fie prioritare pe ordinea de zi în acest context.

„Președinția suedeză a OSCE este pregătită să convoace anul acesta la Stockholm o reuniune în formatul „5+2” orientată spre rezultate”, a declarat Linde.

De asemenea, Președintele în exercițiu a OSCE s-a întâlnit cu reprezentanții societății civile de pe ambele maluri ale râului pentru a discuta despre rezolvarea conflictelor, drepturile omului, combaterea corupției și agenda privind femeile, pacea și securitatea.

TRIBUNA precizează: Ann Christine Linde este politician suedez, exponent al Partidului Social Democrat. Este ministru al Afacerilor Externe al Suediei din septembrie 2019. Anterior a fost ministru pentru Comerț Extern (mai 2016-ianuarie 2019), ministru pentru Cooperare Nordică (ianuarie-septembrie 2019), ministru pentru Afacerile Uniunii Europene și Comerț (mai 2016 – ianuarie 2019). În trecut a mai fost secretar internațional al partidului din care face parte, secretar de stat la Ministerul Justiției, dar și a lucrat în cabinetele mai multor miniștri suedezi. S-a născut la 4 decembrie 1961 la Helsingborg, Suedia. Este căsătorită și are doi copii.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...