[ X ]
[ X ]
Important10 Octombrie 2021 08:00

Opinie: „Momentul istoric”, generat cu ajutorul scrutinelor din anii 2020-2021, trebuie ancorat în estimări realiste

„Momentul istoric” generat de forțele politice pro-reformă, cu ajutorul scrutinelor electorale din anii 2020-2021, trebuie ancorat în estimări realiste a situației locale și regionale. Declarația a fost făcută de cercetătorul politic Dionis Cenușa, informează TRIBUNA.

Expertul, într-o analiză publicată pe IPN, a spus că asanarea instituțiilor de stat este la fel de prioritară ca și combaterea corupției sau reforma justiției.

„Doar pe o bază meritocratică și prin eliminarea criteriului politic, în instituții pot rămâne și pot fi aduse persoane, care contribuie la procesul de reformă nu din calcule politice ciclice, ci din perspectiva interesului public, a cărui natură este constantă”, a declarat el.

Totodată – a remarcat Cenușa, deși Moldova poate primi de la Uniunea Europeană (UE) asistență bilaterală specială pentru reforme concrete, integrarea în „spațiile europene” va fi limitată la oferte pe care UE le poate de asemenea oferi Ucrainei și Georgiei.

„Pentru a depăși statutul de stat asociat și a se desprinde eventual de Ucraina și Georgia, apropiindu-se de țările balcanice cu perspectivă europeană, Moldova trebuie să inițieze reforme calitative și durabile în viitorii 4-8 ani. Discuțiile despre perspectiva europeană sunt premature și chiar dăunătoare la această etapă, când nicio reformă serioasă nu a fost începută sau dusă până la capăt, lipsind efecte concrete produse ca urmare”, a menționat analistul politic.

În opinia sa, așteptările UE trebuie, de asemenea, calibrate ca să corespundă capacităților de livrare de care dispune guvernarea de la Chișinău. „Noul dialog UE-Moldova necesită mai puțin subiectivism și simplificare și mai mult pragmatism și structură. În orice situație, beneficiile reale și durabile pentru țară vor constitui dezvoltarea propriilor capacități, în locul delegării responsabilităților către actorii europeni”, a subliniat Cenușa.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...