[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important28 Septembrie 2021 10:00

Natalia Gavrilița, la Bruxelles: Sunt aici pentru a relansa dialogul dintre țara mea și Uniunea Europeană

În cadrul vizitei sale la Bruxelles, Premierul Natalia Gavrilița, a avut declarații de presă împreună cu Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, transmite TRIBUNA.

În cadrul declarațiilor, Natalia Gavrilița a mulțumit pentru invitația la Bruxelles și a spus că a fost o plăcere să se întâlnească și să discute despre relațiile dintre R. Moldova și Uniunea Europeană.

„Mă bucur să am prima vizită în străinătate în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova la Bruxelles.

După ani de eșecuri și evoluții îngrijorătoare în democrația noastră, în sistemul nostru de justiție și după mai multe valuri devastatoare de corupție, țara mea are acum o oportunitate unică de a se reconstrui și de a se curăța. Aceasta este o mare șansă pentru cetățenii Republicii Moldova, iar UE este partenerul nostru esențial în calea noastră spre redresare.

Sunt aici pentru a relansa dialogul dintre țara mea și Uniunea Europeană. Parteneriatul nostru este unul puternic, dar cred că este loc pentru o cooperare și mai profundă și pentru legături politice, economice și sectoriale mai puternice. Sunt convinsă că acest parteneriat este cheia prosperității țării noastre și sper că vom continua să ​ consolidăm cooperarea”, a spus Natalia Gavrilița.

De asemenea, ea a spus că a discutat cu Înaltul Reprezentant Borrell agenda reformelor în care este angajată Republica Moldova.

„În lunile următoare ne vom concentra asupra:

– continuării reformei sistemului de justiție și a luptei împotriva corupției;
– gestionarea pandemiei COVID-19;
– promovarea redresării economice și a condițiilor pentru creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă
– consolidarea instituțiilor statului și reziliența țării.

Mă bucur foarte mult că UE sprijină Moldova pe fiecare dintre aceste priorități”, a spus Gavrilița.

În cadrul discursului său, Natalia Gavrilița a vorbit și despre reforma justiției, gestionarea pandemiei, economia.

„Cu referire la reforma justiției, țin să menționez că suntem în contact strâns cu UE și Consiliul Europei și așteptăm cu nerăbdare să ne actualizăm dialogul în acest domeniu. Mă voi întâlni cu comisarul european pentru justiție, ​ Didier Reynders, pentru a discuta despre planurile concrete pentru reforma justiției. Aceasta este o prioritate absolută pentru țara noastră.

Ceea ce ține de gestionarea pandemiei de COVID 19, suntem recunoscători UE și statelor sale membre pentru sprijinul în furnizarea de echipamente medicale, vaccinuri și alte materiale necesare pentru susținerea sistemului nostru de sănătate în ultimele luni. Multe vieți au fost salvate datorită acestui sprijin, iar cetățenii moldoveni sunt extrem de recunoscători pentru aceasta.

În ceea ce privește economia – UE a oferit Moldovei un plan generos de redresare economică de până la 600 milioane euro în subvenții, împrumuturi, garanții și investiții. Acest sprijin este esențial pentru a menține economia Republica Moldovei funcțională și rezistentă. Vrem să creștem investițiile în țara noastră, să îmbunătățim climatul de afaceri, să demonopolizăm economia, să facilităm transformarea digitală și să folosim toate resursele acordate Moldovei pentru a stimula o economie mai ecologică și mai durabilă”, a spus Natalia Gavrilița.

Premierul a declarat că guvernarea se va concentra în continuare pe buna guvernare, pe consolidarea capacității instituționale, dar și pe securitate și reziliență.

„Mă bucur că există deschidere din partea UE pentru a actualiza dialogul de securitate și cooperarea cu Republica Moldova. Combaterea amenințărilor hibride, îmbunătățirea securității cibernetice, reformarea instituțiilor cheie din sectorul securității, discutarea altor probleme regionale urgente ar trebui să fie pe agenda acestui dialog”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Cristina Parfeni

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...