[ X ]
[ X ]
Important25 Septembrie 2021 11:00

Opinie: R. Moldova, dacă ar avea umbrela de securitate necesară și dacă își dezvoltă calitativ sectorul serviciilor, poate ajunge din urmă statul maltez

Președintele Maia Sandu a avut un discurs bun la ONU. Am remarcat ideea transmisă că Moldova este pod între Est și Vest – „și unora, și celorlalți le putem oferi oportunități de afaceri excelente” – dar și solicitarea făcută privind retragerea necondiționată a forțelor ruse și distrugerea munițiilor din depozitele de la Colbasna, care sunt văzute ca o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Declarația a fost făcută de jurnalistul Victor Nichituș, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, ideea este o consecvență a politicii statului moldovean în raport cu trupele militare străine care staționează ilegal în RM.

„Așa că, înainte de a-l critica, discursul trebuie citit. Despre ideea referitoare la proiectarea și punerea în aplicare a unui sistem de monitorizare împotriva fluxurilor financiare ilicite, tac – postcapitalismul în care trăiește omenirea are în componența sa asemenea paradisuri financiar bancare ca Luxemburg ori Malta, din UE, ca să nu amintesc de Bahamas, insulele Turks și Caicos ori Bermude. Așa e lumea asta făcută, inegală: la Paris se cheltuie pe rujuri cât ar le-ar trebui altora să li se astâmpere foamea pentru un an. Nu e tocmai kusher, dar așa e lumea, rea”, a menționat el.

În opinia lui Nichituș, teritoriul dintre Prut și Nistru, pod între Est și Vest, dacă ar avea umbrela de securitate necesară și dacă își dezvoltă calitativ sectorul serviciilor, poate ajunge din urmă statul maltez. „Apropo, condițiile climaterice de la noi sunt mult mai prielnice decât acolo. Vorbesc din cele ce am văzut acolo. În Malta doar stânci, pietre și „cavaleri templieri” cunoscuți ca inventatori ai sistemului bancar. Noi putem oferi mai multe inclusiv o climă mai blândă, bine că sectorul financiar-bancar deja este reformat”, a conchis liderul de opinie, într-un editorial.

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...