[ X ]
[ X ]
Important17 Septembrie 2021 10:33

Zece angajați ai Poliției de Frontieră participă în cadrul unui training

Zece angajați ai Poliției de Frontieră, în perioada 13-23 septembrie 2021, participă în cadrul unui training organizat de către Universitatea tehnică din Vilnius Gedeminas și Academia Estoniană de științe ale securității în orașul Vilnius (Republica Lituania) și orașul Tallin (Republica Estonia), informează TRIBUNA.

Instruirile sunt desfășurate în cadrul proiectului „Conceptul inovativ de supraveghere aeriană relocabilă pentru securitatea frontalieră”.

Polițiștii de frontieră sunt familiarizați cu aspectele legale ale domeniului aeronautic, tipurile de drone și caracteristicile acestora, precum și regulile privind utilizarea lor.

Totodată, participanții au parte de instruiri pe simulatorul de pilotare a dronelor, dar și de pilotarea acestora în condiții reale. Astfel sunt simulate situații precum: căutarea persoanelor în zone cu vizibilitate redusă, urmărirea mijloacelor de transport, identificarea persoanelor și determinarea numerelor de pe plăcuțele de înmatriculare a vehiculelor. Activitățile menționate sunt desfășurate în cadrul Universității tehnice din Vilnius și a Serviciului Grăniceresc de stat al Lituaniei.

Menționăm că obiectivul de bază este ca abilitățile teoretice și practice acumulate în cadrul proiectului enunțat să fie diseminate către efectivul Poliției de Frontieră. Prin urmare, acestea vor fi aplicate în procesul supravegherii și controlului trecerii frontierei de stat, precum prevenirea, depistarea și contracararea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere.

Suplimentar, un alt scop urmărit este elaborarea cadrului normativ aferent utilizării aparatelor de zbor la distanță.

Punctăm și faptul că în conformitate cu principiile europene de utilizare a aparatelor de zbor, pilotate la distanță, tot mai multe țări utilizează dronele în vederea asigurării securității frontierelor. La caz, inclusiv și pentru Poliția de Frontieră a Republicii Moldova aceasta constituie o prioritate, din perspectiva sporirii capacității de reacție la amenințările frontierei de stat.

 

Cristina Pendea

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...