[ X ]
[ X ]
Important31 August 2021 15:00

„Viață după Parlament există”! Arina Spătaru: Din clipa declanșării alegerilor pe agenda managerului din mine au apărut noi provocări

Republicat din 18 august 2021

Arina Spătaru, în cadrul proiectului TRIBUNA „Viață după Parlament există”, a vorbit despre realizările în calitate de deputat al Platformei DA în Parlamentul de legislatura a X-a, dar și despre regrete, lecțiile învățate și planurile sale.

Sentimente la finalul mandatului de deputat de legislatura a X-a

Arina Spătaru: „Din momentul în care au fost provocate alegerile parlamentare anticipate pe agenda managerului din mine au apărut noi provocări. În primul rând, am contabilizat activitatea mea de deputată, astfel încât să-mi evaluez rezultatele obținute în funcție de obiectivele propuse încă în 2019.

Mai departe au urmat întrebările „De ce mă aflu în Parlament?”, „Care a fost misiunea mea acolo?”, și pentru că în mintea mea misiunea personală capătă un nou înțeles de fiecare dată când fac niște bilanțuri, am înțeles că misiunea mea de deputată se va finaliza odată cu mandatul.

Să finalizezi activitatea de deputată nu este deloc ușor, indiferent de circumstanțe. Chiar dacă știi că te așteaptă un viitor mai bun în familie, afacere și parohie, despărțirile sunt întotdeauna dureroase, mai ales că ai investit timp (uneori mai mult timp decât petreci în compania familiei sau a prietenilor), ai legat relații profesionale, dar și prietenii de durată. Primul pas în acest sens a fost participarea mea la ședința Consiliului Politic Național al Platformei DA, unde am explicat colegilor mei dragi că la moment există oportunități pentru a oferi șanse de a accede în Parlament și altor persoane din partid, astfel încât să promovăm femei în poziții favorabile pe lista electorală. Mulțumesc frumos colegilor pentru înțelegere, iar aplauzele lor le-am primit ca un „Doamne ajută în continuare”!”

Regrete

A.S.: „Marele meu regret este că am fost puțini ca să fie votate proiectele de legi pe care le-am scris, precum și celelalte proiecte, scrise de către colegii mei din Platforma DA. Pentru că ele cu adevărat au putut îmbunătăți calitatea vieții oamenilor.

În rest, amintirile despre munca în Parlamentul Republicii Moldova îmi provoacă doar emoții pozitive. Începând cu interacțiunea și colaborarea angajaților Parlamentului. Am avut o experiență extraordinară și am obținut multe cunoștințe noi, pe care le pot valorifica și aplica în Bălți.”

Realizări

A.S.: „Am fost membră a Comisiei parlamentare pentru administrație publică și această calitate am ales-o intenționat. Chiar dacă am ajuns în Parlament pe listele naționale, am făcut tot ce mi-a stat în puteri să ajut bălțenii, să caut răspunsuri la ce nu merge bine în Bălți și să vin cu soluții legale.

Primul meu proiect de lege, pe care l-am înregistrat la începutul mandatului, a fost cel privind Statutul Municipiului Bălți, care a fost angajament electoral pe deoparte și lege organică, după care poate fi administrat municipiul și prevăzută de Legea Administrației Publice Locale, pe de altă parte.

Împreună cu colegii mei din fracțiunea parlamentară a Platformei DA, pe lângă bugetele locale ale orașelor, satelor și comunelor, am mărit bugetul municipiului Bălți, care ar putea deveni una dintre soluțiile necesare pentru a rezolva una dintre cele mai des enunțate probleme – drumurile rele.

O altă problemă a bălțenilor sunt neplăcerile provocate de către animalele de companie fără adăpost, ceea ce m-a făcut să lucrez la proiectul de lege privind Întreținerea și Protecția Animalelor de Companie fără Adăpost timp de șase luni. În această perioadă am consultat zeci de primării, asociații de apărători de animale, instituții de stat și am înțeles că proiectul acesta de lege este imperios pentru toate localitățile. Urmărind protestul de deunăzi din fața Parlamentului, înțeleg că dacă proiectul meu de lege era votat, apărătorii de animale aveau certitudinea că toate solicitările lor erau îndeplinite.

Un proiect de hotărâre al Parlamentului, pe care l-am scris, cu implicarea mediului academic al Institutului de Cercetări „Selecția” și care apără bogăția supremă a Republicii Moldova este Rezoluția Solului.”

Lecțiile învățate

A.S.: „Există o lecţie în tot. Important este să fii atent la tot ce faci și să fii încrezător că ai făcut tot ce ți-a stat în puteri, ca lucrurile să fie făcute bine. Mă bucur că perioada în care am muncit în Parlament mi-a oferit o serie de evoluţii şi creşteri personale, la fel și multe cunoștințe și o vastă experiență în domeniul administrației publice locale. Mă bucur că mandatul de deputat mi-a oferit posibilitatea de a ajuta oameni, aflați în nevoie. Mă bucur că, acum, când merg pe străzile orașului, oamenii îmi zâmbesc și-mi doresc binețe.”

Viața după Parlament… există?!

A.S.: „Există și poate fi și mai bună. Perspectiva unei vieți mai bune în viitor nu este gratuită. Prețul implică o disciplină de fier, multă muncă, fermitate și o dorință acerbă de a avea rezultate mai bune decât în trecut. Important este să-ți conturezi bine scopurile și obiectivele, să poți înlătura obstacolele și dezamăgirile din cale și să ai o dorință puternică de a schimba spre bine ceea ce ai în prezent.”

Activitățile curente

A.S.: „Am revenit cu bucurie în afacerea familiei mele – „Atelier Arina Spătaru”, unde lucrurile au încremenit pe timp de pandemie și unde totul se schimbă spre bine. La fel este situația și cu comunitatea noastră – a Bisericii Sfântul Pantelimon din Bălți, unde soțul meu este preot paroh. Acolo am pornit campania de binefacere „Mulțumesc Doamne pentru prânzul cald”, unde o dată pe săptămână hrănim în jur de 26 de beneficiari, persoane în etate care locuiesc singure.

A treia latură, în care mă implic plenar, este cea civică, mai exact – e vorba de asociația formată prin implicarea mea și a colegei mele Elena Bordianu „Primăvara care ne unește”, misiunea căreia este de a scoate femeile din casă și de a le oferi posibilitatea de a participa la soluționarea problemelor din Bălți. La moment promovăm participarea bălțenilor la formarea bugetului municipiului Bălți 2021 și aplicarea legii privind transparența decizională, astfel încât bălțenii sa decidă unde trebuie reparate drumurile publice municipale.”

Așteptări de la noul Parlament, de la noua guvernare

A.S.: „Cunoscând dedesubturile politicii moldovenești, înțeleg că așteptările societății noastre sunt foarte înalte. Prea înalte aș spune. Dar, în adâncul sufletului, am și eu speranța că majoritatea parlamentară va izbuti ceea ce și-a propus. Pentru că ei de fapt nu au nicio piedică. Deci nici scuze. Le urez succes colegilor din Parlament și voi fi atentă la ceea ce fac. Voi fi un cetățean activ și voi pune și eu umărul la vremuri bune în Bălți.”

Planuri de viitor

A.S.: „Planurile mele le-am anunțat înainte de alegerile parlamentare anticipate și rămân aceleași: să continui lucrurile bine făcute în Bălți, să ajut locuitorii să se implice la formarea bugetului municipiului Bălți pentru anul 2022, să pun umărul la depolitizarea Primăriei și să o aduc în slujba oamenilor din Bălți. Spre asta am mers fiind în Parlament și asta pot să fac acum, după experiența de 868 de zile în Parlament în calitate de deputat.”

Cristina Gurez

Foto: arhivă personală

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...