[ X ]
[ X ]
Important22 August 2021 14:00

Omul săptămânii: Edgars Rinkēvičs – ministrul Afacerilor Externe al Letoniei

Omul acestei săptămâni este Edgars Rinkēvičs, ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, care s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova, fiind și primul oficial european care vizitează Republica Moldova de la învestirea Guvernului Gavrilița, informează TRIBUNA.

La Chișinău, ministrul leton a avut întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, cu Premierul Natalia Gavrilița și cu consilierii prezidențiali – Cristina Gherasimov, Veaceslav Negruța și Sorina Ștefârță, în cadrul cărora au fost abordate principalele subiecte de interes de pe agenda de cooperare moldo-letonă şi oportunitățile de aprofundare a dialogului bilateral.

În cadrul conferinței de presă susținută împreună cu Nicu Popescu, Edgars Rinkēvičs a declarat: „Letonia continuă să fie un susținător activ al integrării europene a Republicii Moldova și este disponibilă să acorde și în continuare sprijinul și expertiza necesară în procesul de reforme pentru implementarea Acordului de Asociere.”

TRIBUNA precizează: Edgars Rinkēvičs s-a născut la 21 septembrie 1973. Și-a făcut studiile liceale la Jūrmala, iar, ulterior, și-a luat diploma de licență la Universitatea din Letonia în Istorie și Filosofie (1995). A obținut apoi un master în științe politice în 1997, urmat de un alt master la Universitatea din Groningen, Olanda. În 1993, Rinkēvičs a început să lucreze în calitate de jurnalist, relatând despre politica externă și relațiile internaționale la un post de radio leton. În 1995 a preluat o funcție la Ministerul Apărării, devenind directorul departamentului în care activa în anul următor. În mai 1997 a devenit secretar de stat adjunct pentru politica de apărare, apoi – secretar de stat. Între 1998 și 2004, Rinkēvičs a fost membru al Partidului Politic „Calea Letoniei”. Din 2002 până în 2003 a fost membru al delegației letone care negocia aderarea la NATO (Șef adjunct al delegației). Din 2008 până în 2011 a fost șef de Cancelariei Președintelui Letoniei. În octombrie 2011 Rinkēvičs s-a alăturat Guvernului lui Valdis Dombrovskis ca ministru al Afacerilor Externe. În 2014 a participat la alegerile parlamentare și a fost ales în Parlament, servind din nou ca ministru de Externe în Guvernul condus de Laimdota Straujuma. El a fost confirmat ca ministru al afacerilor externe și în Cabinetele conduse de Māris Kučinskis (2016–2019) și de Arturs Krišjānis Kariņš (din 2019).

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...