[ X ]
[ X ]
Important11 August 2021 15:00

Sugestie, în contextul situației cu Procurorul General: Doi pași pe care ar putea să-i facă guvernarea PAS pentru a evita o bilă neagră

Analistul politic Dionis Cenușa afirmă că deocamdată a văzut preponderent o „curățenie politică” în structurile de stat, nu una legată strict de lupta anticorupție. Și același lucru se intenționează în cazul Procurorului General, care reprezintă ultima fortăreața neocupată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, era așteptată o confruntare dintre Președinție, majoritatea parlamentară (PAS) și Executiv, care au obiecții față de Alexandr Stoianoglo.

În context, analistul politic a sugerat doi pași pe care ar putea să-i facă guvernarea PAS pentru a evita o bilă neagră sau o eventuală discreditare:

  1. Să transmită proiectul de lege pentru modificarea legii procuraturii către Comisia de la Veneția spre consultare pentru a obține un aviz;
  2. Poate fi lansată o evaluare independentă a activității lui Stoianoglo, dar cu participarea experților europeni și prin excluderea oricărui element de apreciere politică.

„Guvernarea are o misiune importantă și valoroasă – cea de reformare a țării și de construire a statului de drept. Cele două sugestii propuse de mine vor asigura o depolitizare a procesului, dar și o evitare a criticii contra PAS. Este evident că procuratura trebuie reformată și curățită, dar trebuie să ne conducem de practicile Comisiei de la Veneția. De asemenea, PAS trebuie și poate să evite acuzații că ar crea precedente ce pot duce la politizarea puterii judecătorești”, a menționat Cenușa, pe contul său de Telegram, adăugând: „Puterile în stat trebuie separate, statul de drept nu trebuie să fie doar declarativ.”

 

Cristina Gurez

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...