[ X ]
[ X ]
Breaking news19 Iulie 2021 06:30

Dionis Cenușa, despre preluarea guvernării de către PAS: Deși publicul ar vrea „show”, acesta este în necesitate disperată de „pâine”

Analistul politic Dionis Cenușa, în contextul rezultatului alegerilor parlamentare anticipate și existența unei majorități parlamentare după scrutin, a declarat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), în primul rând, odată cu preluarea guvernării, trebuie să-și prioritizeze acțiunile, reieșind nu doar din promisiunile electorale, dar și din realitatea din teren.

Expertul, pentru TRIBUNA, a declarat că la nivel de politici, PAS este pe valul luptei împotriva corupției.

„Dar dacă acesta vrea să obțină rezultate până finele mandatului, atunci pe lângă reforma justiției, trebuie evaluată toată „infrastructura” anticorupție care există și să înceapă rapid repararea acesteia. PAS va trebui să decidă ce pune pe primul loc – corupția mare sau pe cea atotcuprinzătoare”, a menționat el.

Cenușa a remarcat că exista posibilitatea de a combina prioritățile, dar acest lucru necesită o raționalizare politică.

„Deși publicul ar vrea „show”, care va fi asociat cu pedepsirea elitei corupte, acesta este în necesitate disperată de „pâine”. Cea din urmă poate fi oferită dacă este combătută corupția cotidiană, cu care unii cetățeni s-au învățat să trăiască într-un fel de armonie.

În orice caz, PAS trebuie să țină cont de urgențele curente legate de pandemie, despre care s-a vorbit prea puțin pe durata campaniei electorale. Moldova nu are vaccinată nici 20% din populație, în timp ce în regiune se răspândesc noi variante de COVID-19”, a mai spus el.

Liderul de opinie a subliniat că PAS va avea nevoie de gândire strategică și de foarte mulți profesioniști și integri în funcții cheie, pe care nu îi are și la care nu s-a prea gândit anterior.

„În fine, PAS va trebui să depășească foarte multe provocări, iar ceea ce va conta în acest caz este o monitorizare obiectivă a guvernării PAS de către mass-media și societatea civilă”, a conchis Cenușa, pentru TRIBUNA.

Cristina Gurez 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...