[ X ]
[ X ]
Breaking news15 Iulie 2021 06:00

Anatol Țăranu: PAS a „înghițit” partidele de dreapta în sensul confiscării electoratului lor. Este un fenomen de moment

Toate sondajele vorbeau despre victoria Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în alegeri, dar a fost o anumită surpriză  – scorul zdrobitor – 63 mandate pentru partidul pro-prezidențial și, în consecință, un eșec umilitor pentru partida antieuropeană. Astfel, PAS formează o majoritate parlamentară mai mult decât confortabilă și care garantează un înalt grad de operativitate pentru managementul guvernamental. Aceste declarații au fost făcute pentru TRIBUNA de analistul politic Anatol Țăranu.

Potrivit spuselor sale, în societatea moldovenească s-a creat o repulsie quasi totală împotriva corupției și toate celelalte obiective politice au pălit pe fundalul imperativului eradicării corupției.

„PAS cel mai bine dintre toți concurenții electorali a valorificat aceste așteptări ale alegătorilor, pliindu-se pe  o puternică sinergie a victoriei în prezidențiale a liderului său informal, Maia Sandu. Dintre toți liderii partidelor participanți în electorală, nimeni nu a putut concura cu Maia Sandu la capitolul imagine de lider incoruptibil. Îndeosebi în condițiile când liderii partidelor antieuropene s-au pricopsit în societate cu reputația marilor corupți”, a declarat analistul politic.

Referindu-se la situația de eșichierul de dreapta, Anatol Țăranu a spus că „PAS a „înghițit” partidele de dreapta în sensul confiscării electoratului lor.”

„Este un fenomen de moment, care foarte probabil nu se va mai repeta în viitoarele alegeri. Perspectivele partidelor de dreapta sunt direct dependente de capacitatea lor de a identifica mesaje și strategii politice diferite de ale lui PAS, dar și atractive pentru segmentele electorale pe care le revendică. Elocvent în acest sens este exemplul Platformei DA. Miza în electorală pe calitatea echipei care, cu adevărat, este una valoroasă, în detrimentul mesajului electoral distinct de cel al PAS, s-a dovedit a fi total greșită. Foarte previzibil a fost și rezultatul partidelor unioniste. Ele au ignorat cererea categorică a electoratului unionist de unificare a tuturor forțelor pe o listă unică electorală, au pus în prim plan interesele înguste de partid, conjugate cu veleitățile ridicole ale liderilor săi și, în consecință, au primit un vot de blam total din partea alegătorilor. Însă eșecul lamentabil al partidelor unioniste la ultimele alegeri, chiar dacă acest eșec a adus prejudiciu serios imaginii mișcării unioniste în RM, nu poate duce la dispariția opțiunii unioniste în societatea moldovenească. Cu probabilitate înaltă putem vorbi despre reapariția opțiunii electorale unioniste la viitoarele alegeri în RM”, a subliniat el.

Totodată, liderul de opinie a afirmat că „perspectiva opoziției parlamentare este una jalnică. Compusă din mai mulți deputați cu reputație probatorie de mari corupți, această opoziție, îndeosebi la prima etapă a activității parlamentului, va avea probleme serioase la capitolul credibilitate publică.” „Și mai mult credibilitatea opoziției va suferi în rezultatul intentării urmăririlor penale a unui șir de deputați ai săi, pe bune bănuiți de mare corupție și delapidări”, a conchis expertul.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...