[ X ]
[ X ]
Important6 Iulie 2021 07:00

Opinie: Sunt suficiente semnale că, cel puțin trei partide mici bat puternic la ușă Parlamentului și au șanse să treacă

Jurnalistul Victor Nichituș a declarat că, pe lângă Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, sunt suficiente semnale că cel puțin trei partide mici – AUR, PDM și Congresul Civic – bat puternic la ușa viitorului Parlament și au șanse reale să treacă bariera electorală, informează TRIBUNA.

„AUR mizează pe votul unioniștilor basarabeni care sunt suficienți de mulți în diasporă, dar și între Prut și Nistru, PDM se bazează pe votul Moldovei profunde existente în provincie, care așteaptă fapte nu vorbe, iar Congresul Civic are șanse reale să absoarbă votul stângii ideologice nemulțumită de acțiunile socialiștilor. Înțeleg perfect motivațiile și acțiunile partidului pro-prezidențial, președintele își dorește transformarea statului moldovean într-unul prezidențial, fără suportul unei majorități parlamentare loiale nu poate guverna”, a scris Nichituș, într o postare pe Facebook.

Potrivit lui, miza acestor alegeri parlamentare anticipate nu este lupta anti-corupție, integrarea europeană ori alte mantre de acest gen. „Este vorba despre lupta între două instituții  – Parlamentul și Președinția. Rămân la opinia că formațiunile politice enumerate mai sus au posibilitatea să intre în Parlament. Iar acest lucru va impune concurenții electorali mari – PAS și Comuniștii/Socialiștii – să dea dovadă de flexibilitate politică pentru alcătuirea unei majorități. Inflexibilitatea nu este o caracteristică a democrației”, a precizat el.

Totodată, jurnalistul a menționat că, îndemnul de a nu vota pentru partidele mici este departe de corectitudinea politică ori de principiile democrației. „Trofeul alegerilor parlamentare anticipate aparține cetățenilor – ei sunt cei care pot opri carele mari din drumul spre intoleranță politică”, a conchis Nichituș.

 

Cristina Jicol

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...