[ X ]
[ X ]
Important2 Iulie 2021 09:00

(ACUM UN AN) Ședință eşuată a Parlamentului

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 2 iulie 2020.

Ion Chicu – la Teleneşti

Prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit cu autoritățile raionului Telenești. Au fost discutate problemele cu care se confruntau autoritățile locale precum gazificarea, iluminarea stradală, reparația drumurilor și recuperarea pagubelor provocate de calamitățile naturale. De asemenea, Prim-ministrul a verificat mersul lucrărilor de reabilitare a drumului R6 Chișinău-Orhei-Bălți şi a examinat locațiile propuse pentru crearea Platformelor Industriale Multifuncționale (PIM) din Telenești și Sângerei.

Consultări între „Pro Moldova” şi Platforma DA

Reprezentanții Grupului parlamentar „Pro Moldova” au anunțat că au avut o rundă de consultări cu reprezentanții fracțiunii Platforma „Demnitate și Adevăr”, în cadrul căreia au discutat situația social-politică și economică din țară.

Vizita Preşedintelui în raionul Dubăsari

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru în raionul Dubăsari. Agenda a inclus întrevederi cu conducerea raionului, cu primarii localităților din regiune, cu reprezentanții asociațiilor de veterani. De asemenea, Preşedintele s-a familiarizat cu activitatea mai multor agenți economici, a instituțiilor medicale și educaționale etc.

Diplomă de onoare de la Preşedinte

 Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, a conferit Diploma de Onoare lui Tucan Mihai, şef Direcţia teritorială pentru Siguranţa Alimentelor Comrat/Ceadîr-Lunga, pentru participarea activă la realizarea politicilor de stat în cadrul autorității publice.

Proiectul lui Ilan Şor s-a extins 

Rețeaua de magazine sociale „Merișor”, un proiect inițiat cu cinci ani în urmă de Ilan Șor, liderul Partidului „Șor”, a inaugurat un magazin social staționar în Soroca, al doilea la număr în această localitate.

Discuţia lui Alexandru Jizdan cu Cristina Lesnic și Alexandru Pînzari

Deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Alexandru Jizdan a avut o întrevedere cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, și cu ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, în cadrul căreia au discutat situația în Zona de Securitate.

Sondajul [imas]

Compania [imas] a făcut publice rezultatele unui sondaj, care arătau că favoriţi în lupta pentru funcţia de Preşedinte al RM erauIgor Dodon – 29,1% și Maia Sandu – 22,2%. Totodată, în caz de alegeri parlamentare, PSRM ar fi obţinut 27,5%, PAS – 19,7%, PȘ – 8,9%, PN – 5,9%, PCRM – 4,3%, PDM – 3,6%, PPDA – 2,8%, „Pro Moldova” – 1,8%, Blocul „Unirea” – 0,9%, PUN – 0,4%, PLDM – 0,2%.

Întâlnirea lui Andrei Năstase cu Nechita-Adrian Oros

Președintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase a avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, Nechita-Adrian Oros.

Rezultatele BOP

Au fost făcute publice rezultatele Barometrului Opiniei Publice (BOP), care arătau că Igor Dodon are cele mai mari șanse să fie ales în funcția de Președintele Republicii Moldova – 22,4%. Acesta era urmat de Maia Sandu – 11%. Totodată, în caz de alegeri parlamentare, 15,8% ar fi votat cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, iar 15,7% – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. Restul partidelor nu ar fi trecut în Parlament.

Ședință eşuată a Parlamentului

Ședința Parlamentului, programată pentru acea zi, nu a putut avea loc din lipsă de cvorum. Înainte de şedinţă, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, fracțiunea Platforma „Demnitate și Adevăr” şi Grupul parlamentar „Pro Moldova” au avut conferinţe de presă, în cadrul cărora au explicat de ce au decis să boicoteze şedinţa.

Anunţul PSRM

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din R. Moldova a anunţat că va înregistra în Parlament inițiativa privind modificarea Constituției privind interzicerea traseismului politic și o modificare a Constituției privind reducerea numărului deputaților în Parlament până la 61 deputați. Despre aceasta a comunicat deputatul Vlad Bătrîncea, în cadrul unui briefing de presă.

Depunere de flori a conducerii de vârf 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul Ion Chicu, au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, cu prilejul celor 516 ani de la trecerea în eternitate a marelui Domnitor. În paralel, au avut loc proteste ale Mişcării „Unirea”.

 

Sursa: Almanah Politic-2020

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...