[ X ]
[ X ]
Important22 Iunie 2021 15:47

(INTERVIU) Gabriela Moraru: Stadiul politic, economic, cultural și social al relațiilor bilaterale moldo-israeliene este unul demn și pozitiv

Astăzi, 22 iunie 2021, se împlinesc 29 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statul Israel. Cu această ocazie, Gabriela Moraru, Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre relațiile bilaterale, situația din Israel, viața conaționalilor noștri, pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate, dar și despre alte subiecte importante.

TRIBUNA: Doamna Moraru, cum ați activat în perioada pandemică și cum a reușit Statul Israel ieșirea din pandemie într-un timp atât de restrâns?

Gabriela Moraru: Pentru realizarea obiectivelor planificate, în perioada pandemică, a fost nevoie de a combina diplomația tradițională cu instrumentele unei diplomații moderne multidimensionale, adoptată la conceptul soft-power, atât de relevantă pentru arhitectura internațională actuală. A fost nevoie de o conectare rapidă la progresele tehnologice ale lumii moderne, conectare realizată cu succes de Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel.

Pandemia a impus o comunicare preponderent virtuală cu publicul. Multiple conferințe, întrevederi și raportări au avut loc în regim on-line. Ambasada a organizat un șir de evenimente cu spectatori în mediul on-line, care s-a soldat cu mult succes.

Statul Israel, într-adevăr, a fost un model pentru alte state ale lumii la capitolul depășirii pandemiei într-un timp restrâns. Autoritățile israeliene au depus un efort considerabil, din surse bugetare au procurat vaccinul Pfizer-BioNTech și au dispus o campanie fără precedent privind vaccinarea obligatorie întru salvarea vieților omenești. De trei ori în țară a fost introdus regimul unei carantine drastice, iar paralel – cu vaccinare în masă, efectul a fost scontat, în prezent fiind ridicate aproape toate restricțiile în interiorul țării, iar intrarea în Israel este strict protejată pentru a nu permite pătrunderea unor noi tulpini ale virusului.

T.: Ce activități vor fi organizate cu prilejul marcării celor 29 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale? Care sunt relațiile bilaterale la stadiul actual, ce măsuri sunt întreprinse pentru a le aprofunda?

G.M.: Din programul activităților privind marcarea celor 29 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice face parte un șir de întrevederi, un recital al artistului Dumitru Pocitari, care este prima vioară a Filarmonicii Israeliene, acompaniator, solist al orchestrei „Zubin Metha” și laureat al multiplelor concursuri; o expoziție a pictorilor moldoveni Antonina și Vitalie Grisciuc, cu genericul „Salut, Israel! Shalom, Moldova”, dedicată aniversării a 29-a, precum și o serată dedicată marcării celor 29 de ani combinată cu inaugurarea Camerei de Comerț Israel-Moldova. La rândul său, omologul meu, Ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova, dl Eli Belotserkovsky efectuează în aceste zile o vizită în Republica Moldova, unde va avea o serie de întrevederi cu scopul aprofundării cooperării dintre statele noastre.

Stadiul politic, economic, cultural și social al relațiilor bilaterale moldo-israeliene este unul demn și pozitiv. Relațiile din prezent poartă un caracter dinamic și foarte amical. Se atestă o colaborare fructuoasă dintre ambele state în cadrul organizațiilor internaționale.

Misiunea noastră constă în menținerea și dezvoltarea în continuare a dialogului pozitiv, dinamic și coerent cu Israelul, care este important și reprezintă o valoare adăugată politicii externe a Republicii Moldova. Se ține cont de importanța legăturilor Israelului cu comunitățile evreiești din lume, prin care și Republica Moldova acționează ferm în lupta împotriva terorismului, contracararea antisemitismului și altor manifestări de discriminare sau intoleranță.

Consolidarea dialogului politic bilateral şi intensificarea cooperării în diferite domenii dintre Republica Moldova şi Statul Israel (SI) sunt principalele obiective ale dialogului moldo-israelian.

Se cunoaște că Statul Israel are un sistem medical performant, că este extrem de avansat în foarte multe ramuri ale medicinei, şi o cooperare în domeniul sănătăţii, mai ales în contextul pandemiei, este foarte utilă pentru RM. Recent, un grup de medici israelieni s-au întors din RM, unde au examinat sistemul primului ajutor acordat în RM și urmează să revină cu ajutor concret, utilaj performant pentru ambulanțe și medicamente de primă necesitate.

Israelul este un lider în tehnologiile avansate și implementarea acestora în diferite sfere ale economiei. Israelul este gata să se împărtășească cu tehnologiile sale, dar multe proiecte, remise în RM au rămas fără atenție.

Statele lumii, inclusiv cele arabe, negociază acorduri cu Israelul în vederea implementării proiectelor cu ajutorul tehnologiilor israeliene în diferite domenii, precum medicina, agricultura, apărarea, educația, securitatea cibernetică, finanțele. RM ar fi de dorit să acorde un interes mai sporit acestor tehnologii.

T.: Ce împiedică realizarea acestor proiecte?

G.M.: Probabil stereotipurile create. Confirm că există un interes major din partea oamenilor de afaceri israelieni privind investițiile în RM. Promovarea investițiilor directe în economia RM, stabilirea parteneriatelor economice reciproc avantajoase, sunt discutate în cadrul ședințelor Boardului Camerei de Comerț Israel-Moldova (CCIM). Participanții sunt informați în permanență despre principalii indicatori economici din RM, sferele de interes pentru investiții, obiectivele expuse pentru privatizare, oportunitățile de activitate în cadrul Zonelor Economice Libere. La evenimentele date participă un număr impunător de oameni de afaceri israelieni, Ambasadorul SI în RM și directorul departamentului economic al MAE al SI.

Datorită activității boardului CCIM, oamenii de afaceri din Israel au început să acorde un interes major investițiilor în RM. Israelieni sunt cointeresați de proiecte în agricultură, medicină, construcții, turism, sectorul financiar. Ambasada prin Boardul CCIM informează lunar despre climatul investițional în RM, proiectele economice, activitatea ZEL și parcurilor industriale. Boardul CCIM are conexiuni puternice informaționale cu toate autoritățile și agențiile de presă guvernamentale, care emit periodic informații despre posibilitățile de investiții în RM.

Boardul CCIM a efectuat un studiu amplu privind posibilitățile de investiții în RM și a constatat un șir de obstacole la atragerea investițiilor solide în RM. Analiza mai reiterează că posibilități investiționale în RM există, ele trebuie dezvoltate, scopul final fiind crearea locurilor de muncă și stoparea migrației. Cu atât mai mult că ultima perioadă se atestă o dorință de redirecționare a fluxului investițional din statele dezvoltate spre cele în curs de tranziție. Iată acest fapt nu trebuie ratat de RM, modificând abordarea și politica de atragere a investițiilor.

Relațiile bilaterale sunt bune, din cauza pandemiei au lipsit unele aspecte de cooperare, dar se vor restabili prin întrevederi, vizite și multiple discuții, iar în cadrul celor economice este nevoie de modificarea abordării de ansamblu. Mă întrebați cum să aprofundăm relațiile, foarte simplu, de muncit mult, de debarasat de stereotipuri și modificat mentalitatea în concordanță cu interesul primordial al poporului țării noastre. Avem cu ce ne mândri, produsele moldovenești se bucură de mare succes. Pe piața israeliană, produsele companiilor Franzeluța, Orhei-Vit, Bucuria, Purcari, Cricova, Kvint se bucură de mare interes.

De doi ani și jumate, atât Israelul, cât și RM au trecut prin nenumărate scrutine electorale, sperăm la o stabilizare a situațiilor politice din ambele state și vom realiza cu succes organizarea unei runde a ședinței comisiei interguvernamentale privind cooperarea comercial-economică, odată cu marcarea a 29 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, am inaugurat Camera de Comerț Israel-Moldova, sper că după un an pandemic, se vor deschide granițele și oamenii de afaceri israelieni vor veni cu investiții în RM, care vor fi în beneficiul cetățenilor ambelor state.

T.: Care este situația conaționalilor noștri în Israel, cum au trecut perioada pandemică și escaladarea situației recente dintre Israel și Fâșia Gaza?

G.M.: Din cauza crizei pandemice, activitatea Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel a cunoscut o modificare semnificativă. S-au cerut răspunsuri prompte la multiplele solicitări, la care ambasada s-a adaptat în timp real. Motto-ul activității ambasadei rămâne apărarea intereselor cetățenilor, aflați pe teritoriul Statului Israel și acordarea serviciilor consulare. Fiind în criză pandemică, ambasada a prestat fără stopare serviciile consulare și a activat în regim normal în perioada escaladării situației, deși multe ambasade au sistat acordarea serviciilor în timpul bombardamentelor.

În Statul Israel există două tipuri de comunități, care s-au repatriat la sfârșitul sec. XX și muncitorii moldoveni, care activează legal, numărul cărora crește, concomitent, se mărește anual numărul serviciilor consulare, cu solicitarea perfectării pașapoartelor și buletinelor de identitate, procurilor, declarațiilor și altor acte. Comunitatea numeroasă de muncitori moldoveni transferă lunar în RM 15-20 mln. dolari, unele din cele mai mari transferuri de peste hotare.

Așa cum volumul solicitărilor de acte și documente este foarte mare, Ambasada are posibilitate de a cunoaște mai îndeaproape mulți lideri și activiști ai comunităților din diferite orașe, unde muncesc cetățenii moldoveni și mai ușor poate explica drepturile acestora, cunoaște necesitățile și problemele, ai ajuta în obținerea documentelor necesare sau de a influența / îmbunătăți condițiile de trai și muncă.

T.: Câți moldoveni muncesc în Statul Israel?

G.M.: Conform ultimei informații oferite de MAE al Statului Israel, sunt 14 000 de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în Israel legal și la 1 500 de cetățeni ilegali. Se atestă o ușoară scădere fața de anul trecut, din cauză că în anul pandemic (2020) unii și-au pierdut locul de muncă, la alții s-au încheiat contractele de muncă, câteva sute au plecat din cauza conflictului militar recent. Din diferite motive, mulți cetățeni nu au dorit să se vaccineze, fapt care, de asemenea, a dus la rezilierea contractelor de muncă.

T.: Câte secții vor fi deschise în Israel pentru alegerile parlamentare?

G.M.: În anul curent vor fi deschise două secții de votare, la Tel Aviv și Așdod. Vom depune efort ca toți doritorii să voteze, redirecționând în timp real cetățenii pentru a evita o aglomerație mare la Tel Aviv. În cadrul ultimelor alegeri prezidențiale, în turul doi, la Tel Aviv au votat 3998 de cetățeni, la Așdod – 1100.

 

Cristina Gurez

 

 

 

 

 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...