[ X ]
[ X ]
Important16 Iunie 2021 16:46

9,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru finanțarea programelor de compensații din cadrul Programului „Prima Casă”

Guvernul în exercițiu a aprobat astăzi alocarea a 9,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru finanțarea programelor de compensații demarate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, transmite TRIBUNA cu referire la un comunicat de presă.

„Acest program este unul foarte important pentru tinerele familii din Republica Moldova și dacă tot ne luptăm cu stoparea exodului, în special a tinerii generații, cred că Programul „Prima Casă” este unul din ancorele care permit menținerea tineretului în țară. Este de datoria noastră să găsim mijloacele necesare pentru a asigura continuarea acestui program”, a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Necesitatea de alocare suplimentară a mijloacelor financiare a apărut după ce Ministerul Finanțelor a înregistrat o creștere a numărului de beneficiari, în special familii cu copii, iar alocațiile aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nr.258/2020 practic sunt executate.

În urma analizei cererilor de compensare aprobate pentru finanțare, doar pentru luna iunie 2021 Ministerul Finanțelor atestă o insuficiență de cca 4 milioane de lei, ceea ce poate determina stoparea finanțării cererilor acceptate în Program și creșterea riscului de apariție a creditelor neperformante în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, din cauza incapacității de plată a unor beneficiari.
În scopul evitării acestor riscuri, Guvernul interimar, printr-o altă decizie, a aprobat majorarea alocațiilor pentru Programul „Prima Casă” cu încă 2 milioane de lei.

Urmărind acest scop, dar și pentru alte necesități neprevăzute, Guvernul a decis suplinirea Fondului de Rezervă al Guvernului cu 25,2 milioane de lei. Mijloacele financiare au fost identificate din contul de rezerve al unor subprograme.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor, până la finele anului 2021 de programele de compensare vor beneficia 5 873 de beneficiari.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...