[ X ]
[ X ]
Important10 Iunie 2021 14:29

Ministrul Perju, despre pagubele înregistrate în sectorul agricol, în urma calamităților naturale din ultimele două luni

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul unui briefing de presă, s-a referit la subiectul pagubelor înregistrate în sectorul agricol, în urma calamităților naturale din ultimele două luni, informează TRIBUNA.

Ministrul a declarat că anul agricol a început destul de bine în 2021, față de 2020, dar schimbările climatice complică lucrurile.

„Pe teritoriul Republicii Moldova în 2021, începând cu luna mai, au fost înregistrate peste 20 de calamități naturale: ploi puternice, furtuni de praf, grindină etc. Au fost afectate 29 de localități din 14 raioane. Paguba materială totală până acum e circa de 35 milioane de lei, dintre care 30 milioane de lei sunt pagube pentru culturile agricole”, a anunțat Perju.

El a spus că până acum, comparativ cu perioada similară a anului trecut, au fost utilizat un număr dublu de rachete – peste 3000, astfel că va fi necesar de achiziționat noi rachete, care ar costa 12 milioane de lei – bani care vor fi solicitați din Rezerva de Stat. „Acolo unde sunt instalate sisteme antigrindină, nu au fost înregistrate pagube”, a precizat oficialul.

Totodată, ministrul a spus că va cere Guvernului 47 de milioane de lei pentru acoperirea parțială a prejudiciilor suportate de producătorii agricoli, care nu și-au revenit încă de anul trecut.

Cu privire la anul acesta, Perju a declarat că situația e bună, securitatea țării e asigurată, dar se va vedea pe viitor cum vor decurge lucrurile.

Cristina Gurez

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...