[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important6 Iunie 2021 14:00

Omul săptămânii: Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei

Bancă Națională a Moldovei (BNM), condusă de Octavian Armașu, la 4 iunie curent, a împlinit 30 de ani de la fondare. În contextul aniversării, pe parcursul săptămânii au fost organizate mai multe evenimente, informează TRIBUNA.

„4 iunie este o dată esențială  în afirmarea independenței Republicii Moldova. Cu 30  de ani în urmă a fost înființată Banca Națională a Moldovei, iar astfel au fost puse bazele sistemului bancar, fără de care nu a fost posibilă inițierea tranziției la economia de piață. În acest răstimp, sistemul bancar a fost supus multor teste, am acumulat cunoștințe, experiență și am certitudinea că vom continua calea reformelor cu tenacitate și responsabilitate, construind un sistem bancar puternic, transparent și demn de încredere, așa cum ne dorim”, a declarat Octavian Armașu, guvernator al BNM.

Oficialul a mai spus că, în spatele tuturor realizărilor din sectorul bancar stă munca de zi cu zi a fiecăruia dintre angajați, cu profundă implicare profesională și orele dedicate acesteia mult peste program. „Stă competența dumneavoastră pe care o îmbunătățiți prin studiu permanent aliniat la standardele internaționale și străduința de a fi alături de cetățeni în incluziunea financiară”, a subliniat el.

Armașu a mai spus că provocarea cea mai mare a momentului este să apere reformele pe care le-au implementat cu abnegație și responsabilitate în ultimii ani, astfel încât cetățenii să se bucure în continuare de serviciile unui sector bancar transparent și sigur.

Totodată, la 4 iunie curent, BNM a pus în circulație pe teritoriul Republicii Moldova, ca mijloc de plată și în scop numismatic, o monedă metalică de circulație cu caracter comemorativ cu valoarea nominală de 10 lei, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea BNM.

TRIBUNA precizează: Octavian Armașu s-a născut pe data de 29 iulie 1969, în orașul Chișinău. În anul 1994 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea IT și inginer în sisteme. Mai târziu, între 1996 şi 1997, efectuează cursuri de consultanţă în finanțe, contabilitate, marketing și management la Center for Private Business Reform-Project USAID. Între 2002 şi 2006 a studiat în cadrul programului de instruire al „CFA Institute”, Statele Unite ale Americii. Printre funcţiile deţinute se numără: 1996-1997 – manager vânzări, Glass Container Company, R. Moldova; 1997-1999 – senior consultant, Onest Business Consulting, întreprindere mixtă moldo-olandeză, 1999-2001 – controller, Südzucker International GmbH, 2001-2004 – şef Departamentul Controlling (planificare, bugete, analiză financiară, planificarea financiară strategică), Südzucker Moldova S.A., R. Moldova, martie 2004-2016 – Director financiar CFO, Südzucker Moldova S.A., Republica Moldova. Începând cu 20 ianuarie 2016 este ministru al Finanțelor. Pe data de 29 noiembrie 2018 a fost votat de Parlament în funcţia de guvernator al BNM.

 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...