[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news8 Mai 2021 07:00

Declarație: E absolută nevoie de reforma Constituției. Altfel, după anticipate, ne-am putea trezi cu o altă criză politică de durată

Jurnalistul Victor Nichituș consideră că statul moldovean are absolută nevoie de o reformă a Constituției Republicii Moldova care să stabilească clar, și pentru totdeauna, atribuțiile deținute de instituția prezidențială și cea parlamentară, informează TRIBUNA.

El a amintit că, recent, analistul politic Vladimir Socor a spus că

statul moldovean ar trebui să devină unul prezidențial, adăugând că Președintele Maia Sandu ar trebui să folosească autoritatea pe care o are în rândul alegătorilor pentru a iniția trecerea de la sistemul parlamentar de guvernare la sistemul prezidențial de guvernare. Pe de altă parte, unul din liderii Partidului „Congresul Civic”, Mark Tkaciuk susține că, în Republica Moldova, funcția de Președinte ar trebui desființată. Politicianul a argumentat că intervențiile brutale în legea supremă a statului moldovean prin intermediul Curții Constituționale au avut ca motiv funcția de șef al statului.

„Nu știu dacă cei doi ideologi politici și-au dorit, prin afirmațiile făcute, să lanseze teme de campanie. Cert este că statul moldovean are absolută nevoie de o reformă a Constituției Republicii Moldova care să stabilească clar, și pentru totdeauna, atribuțiile deținute de instituția prezidențială și cea parlamentară. Altfel, după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, în imposibilitatea formării unei majorități parlamentare ne-am putea trezi cu o altă criză politică de durată”, a declarat jurnalistul, într-un comentariu pe Facebook.

Tocmai pentru a nu se repeta precedentul creat recent, cel de dizolvare a Parlamentului, în ciuda existenței unei majorități – a subliniat Nichituș – „viitorii deputați moldoveni ar trebui să răspundă la întrebarea oul sau găina? Un președinte ori un parlament, puternic?”.

 

Cristina Gurez

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...