[ X ]
[ X ]
Important7 Mai 2021 06:00

Igor Volnițchi: Putem anticipa o influență foarte mare a rezultatului scrutinului parlamentar din iulie, din punctul de vedere al participării diasporei

Putem anticipa o influență foarte mare a rezultatului scrutinului parlamentar din iulie, din punctul de vedere al participării la votare a diasporei. Declarația a fost făcută de analistul politic Igor Volnițchi, informează TRIBUNA.

Expertul, într-un interviu pentru Europa Liberă, a subliniat că votul din diasporă a jucat un rol esențial și în alegerile prezidențiale precedente, dar și în scrutinele precedente.

„În general, diaspora, ca factor electoral, s-a manifestat în creștere de la scrutin la scrutin începând cu anul 2009. Dacă e să ne amintim de acel an, 2009, de votul de aur care a permis partidelor democratice să înlăture pe comuniști de la guvernare, după opt ani și ceva de putere absolută în Republica Moldova, el a venit din diasporă. Și iată că începând cu acel scrutin din 2009, de fapt atunci am avut două scrutine, și cel din 5 aprilie, și cel din 29 iulie, alegerile anticipate, începând cu acel an, rolul diasporei a crescut continuu, iar alegerile prezidențiale s-a manifestat cel mai puternic acel rol al cetățenilor noștri aflați peste hotare și care au participat la vot. Putem anticipa și o influență foarte mare a rezultatului scrutinului parlamentar din iulie, anul curent, din punctul de vedere al participării la votare al cetățenilor din diasporă”, a declarat analistul politic.

Igor Volnițchi a precizat că „este, într-adevăr, acest aspect și Moldova cred că reprezintă un caz unic, dacă nu la nivel mondial, cel puțin la nivel european. În care diaspora să joace un rol chiar atât de important”. „Peste tot diaspora joacă un rol important, și în România votul din diasporă e important, și în alte țări, însă nu cred că e mai important și mai semnificativ decât în Republica Moldova. Însă trebuie să înțelegem că, atunci când vorbim de diasporă, nu trebuie să admitem să se distorsioneze tabloul electoral central pe țară și atunci când facem listele electorale, trebuie să vedem ce înseamnă ponderea diasporei, însă trebuie să luăm în calcul și situația reală în fiecare localitate, din Republica Moldova. Or, părerea mea, poate fi și subiectivă, este că atunci când se lucrează la elaborarea listelor electorale, nu se face lucrul pe atât de eficient pe cât ar trebui să fie făcut”, a conchis expertul.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...