[ X ]
[ X ]
Important13 Aprilie 2021 06:00

Fruntaș al PAS: „Nu văd absolut nicio problemă de a fi dizolvat Parlamentul începând cu 1 iunie”

Veronica Roșca, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a afirmat că termenul de 60 de zile, când a fost decretată stare de urgență în Republica Moldova, în orice moment poate fi ridicat de către Parlament, el nu este obligatoriu de a fi respectat 60 de zile, până la data de 30 mai, „el în orice moment poate fi ridicat de către Parlament, dacă Parlamentul sau majoritatea parlamentară ar fi de bună-credință și ar înțelege că această stare de urgență este în detrimentul cetățenilor și în detrimentul instituțiilor statului”, informează TRIBUNA.

„Ei au instituit termenul maxim de 60 de zile consecutive și, apropo, nu-i împiedică nimic absolut să prelungească pe data de 1 iunie cu alte 60 de zile. La nivelul lor de dorință de a menține parlamentul acesta funcțional până în 2023, noi așteptăm să apeleze la orice acrobație juridică posibilă. Pe 15 aprilie, cred, Curtea Constituțională va decide, plus la aceasta Curtea Constituțională poate specifica în hotărârea ei că dizolvarea Parlamentului va interveni după ridicarea stării de urgență, adică decretul președintei poate fi semnat începând cu data de 1 iunie, nu văd absolut nicio problemă de a fi dizolvat Parlamentul începând cu 1 iunie. Cred că sunt suficient de explicită, la data de 1 iunie decretul poate fi semnat și, respectiv, stabilită și data alegerilor parlamentare anticipate prin decret prezidențial”, a mai declarat Roșca, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit spuselor sale, „președinta n-ar avea nicio temere că acest Parlament poate fi dizolvat”. „Avizul Curții Constituționale de a constata sau a nu constata circumstanțele dizolvării parlamentului este un aviz care permite președintelui să aplice acel drept discreționar care la un moment se transformă într-o obligație de a dizolva parlamentul, fiindcă dizolvarea parlamentului ca instituție juridică este un mecanism de a soluționa crizele constituționale, esența momentului este aceasta”, a conchis deputata.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...