[ X ]
[ X ]
Important11 Aprilie 2021 10:00

TOP-5 personalități care ar fi putut ocupa acum funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova

Timp de câteva luni, de când a fost declanșată actuala criza politică, urmare a demisiei Guvernului condus de Ion Chicu, au fost vehiculate și propuse mai multe nume pentru funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, însă câteva au fost cele mai prezente în acest proces, care nu s-a soldat cu învestirea unui nou Cabinet de miniștri și a ajuns la Curtea Constituțională cu cererea de a constata circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Așadar, TRIBUNA a decis să vină cu un clasament „de totalizare” al celor 5 care au fost cel mai aproape de funcția de Prim-ministru în această perioadă și care deja ar fi putut ocupa fotoliul din Guvern.

1.Natalia Gavriliță

Natalia Gavriliță, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost primul candidat înaintat oficial, prin decret, de Președintele Republicii Moldova, la 27 ianuarie curent. Ea a elaborat programul de guvernare „Moldova Bună” și a format echipa, iar în Parlament, la 11 februarie curent, a cerut zero voturi, cu scopul de a epuiza prima tentativă de învestire a unui Guvern – lucru care s-a și întâmplat. În seara aceleiași zile, șeful statului a desemnat-o repetat pe Gavriliță la funcția de șef al Guvernului, însă, la 23 februarie curent, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul în acest sens, urmare a unei sesizări depuse de socialiști.

2.Igor Grosu

Igor Grosu, președintele interimar al PAS, deputat, este al doilea candidat desemnat, la 16 martie curent, de șeful statului la funcția de Prim-ministru. El urma să prezinte componența Guvernului, cu mici schimbări – aceeași care a fost prezentată de Natalia Gavriliță, și programul „Moldova Sănătoasă” în cadrul ședinței Parlamentului din 25 martie curent, însă, din lipsă de cvorum, faptul dat nu a mai avut loc, astfel că Grosu nu a putut cere vot de încredere.

3.Mariana Durleșteanu

Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor, a fost candidatul propus de socialiști, la 11 februarie curent, și susținut, ulterior, de majoritatea parlamentară PSRM-„Șor”-deputați neafiliați. Totuși, în data de 16 martie curent, când la Președinție erau desfășurate consultări cu fracțiunile parlamentare, Durleșteanu a anunțat pe Facebook că își retrage candidatura și a promis că nu pleacă din viața politică a țării.

4.Vladimir Golovatiuc

Vladimir Golovatiuc, Ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, a fost noul candidat propus, la 18 martie curent, de majoritatea parlamentară, după ce Durleșteanu a refuzat această calitate. Golovatiuc a spus atunci că el cunoaște situația complicată din țară și e gata să se implice ca să identifice soluții eficiente pentru toate problemele.

5.Andrei Năstase

Andrei Năstase, președintele Platformei DA, este numele care de luni buni se vehiculează și chiar a fost propus pentru funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. Mai mult, la 10 februarie curent, Platforma DA a reiterat oferta sa de a-și asuma guvernarea sub conducerea lui Andrei Năstase, având și discuții în acest sens cu șeful statului, Maia Sandu. Și ulterior, în cadrul consultărilor la Președinție, formațiunea a expus acest scenariu. Chiar dacă nu a ajuns să fie desemnat prin decret la funcția de Premier, mai mulți lideri politici și analiști au fost de părerea că, dacă ar fi fost înaintat, Andrei Năstase ar fi reușit să găsească voturi în Parlament pentru ca Guvernul să fie învestit.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...