[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important2 Aprilie 2021 10:27

Expert: Curtea Constituțională va respinge sesizările împotriva Partidului „ȘOR”, deoarece încalcă principiul pluralismului politic

Sesizările depuse de deputatul Octavian Țîcu și Partidul „Platforma DA” la Curtea Constituțională, prin care au cerut scoaterea în afara legii a Partidului Politic „ȘOR”, încalcă principiul pluralismului politic și nu au șanse să primească aviz pozitiv din partea magistraților, din lipsă de argumente verosimile. De această părere sunt mai mulți experți în drept constituțional, care afirmă că deputații nu sunt în drept să ceară scoaterea unui partid în afara legii, informează TRIBUNA cu referire la postul TV6.

Potrivit expertului în drept constituțional Teodor Cârnaț, Înalta Curte va respinge aceste sesizări, deoarece nu există probe verosimile precum că Partidul „ȘOR” ar fi comis ilegalități.

De asemenea, Cârnați consideră că formațiunea nu a încălcat pluralismul politic, după cum a fost acuzată, iar cei care vor să scoată în afara legii un partid cu șanse reale să intre în Parlament, în cazul unui scrutin și este susținut de zeci de mii de oameni, încalcă acest pluralism politic și drepturile cetățenilor.

„Aceasta este o lovitură dată democrației și acelor valori pentru care ne-am creat noi ca și stat. Nicio probă nu este cimentată printr-o decizie definitivă și irevocabilă, care ar demonstra precum că Partidul ”ȘOR” este o organizație criminală, care s-a creat în scopul de a săvârși crime”, a spus Cârnați.

Expertul a mai spus că argumentele precum că liderii acestei formațiuni ar fi vizați în dosare penale sunt nefondate, pentru că nu a fost o sentință în nici unul dintre cazurile la care se face referire. În caz contrar, susține expertul, ar trebui scoase în afara legii și PDM, PLDM sau PSRM, ai căror lideri sau membri au fost sau sunt cercetați penal.

În același timp, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase spune că astfel de sesizări privind scoaterea în ilegalitate a unui partid pot fi depuse doar de Ministerul Justiției, Președintele țării sau Procuratura Generală.

„Deputații nu figurează cu subiect de sesizare a Curții pe astfel de probleme. Logica acestei limitări de competență vine din considerente pur practice. Deputații sunt în competiție permanentă. Dacă am admite că un parlamentar dintr-un partid ar putea solicita scoaterea în afara legii unui altui partid, Curtea ar avea doar astfel de sesizări de examinat”.

Amintim că, miercuri, deputatul Octavian Țîcu a depus o sesizare la Înalta Curtea prin care cere scoaterea în afara legii a Partidului ”ȘOR”. Cu o zi înainte, și Partidul ”Platforma DA” a depus o sesizare similară. În replică, reprezentanții Partidului ”ȘOR”, Ilan Șor, au spus că aceste sesizări nu au nicio logică juridică și niciun temei legal, de aceea sunt sortite eșecului din start.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...