[ X ]
[ X ]
Important28 Februarie 2021 12:00

(INTERVIU) Ion Ceban: Indiferent de circumstanțe, împreună cu echipa, voi munci la fel de mult pentru Chișinău, pentru oameni

Interviu cu Primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, pentru „Almanah Politic-2020”

Anul 2020 a fost primul an deplin al Dvs. în fruntea capitalei. Cum a fost acest an?

Anul 2020 a fost unul cu noi începuturi și realizări pentru municipalitate. În pofida crizei pandemice, care a necesitat multă implicare și responsabilitate, am reușit să realizăm zeci de proiecte de infrastructură, dar și să facem regulă în diverse domenii de activitate. Nu a fost ușor. Birocrația, opunerea unor factori de decizie, au fost resimțite. Mi-aș fi dorit să pot mult mai mult, dar avem obiective bine determinate și neapărat le vom realiza. Mulți ne opreau din drum atunci când veneam cu o nouă propunere, să îi fi ascultat în totalitate, orașul nu trebuia să se dezvolte. Am avut parte de critici acide, suspiciuni și neîncredere. Dar cred că oamenii știu și pot aprecia la justa valoare toate schimbările ce au loc în Chișinău. Sunt lucruri pe care le-am învățat din mers. Mi-am dat seama că oricine poate greși, atunci când se muncește. Nu am tolerat și nu voi accepta niciodată interesele personale ale unor funcționari în detrimentul cetățenilor. În rest, oamenii să ne judece.

Numiți trei cele mai importante realizări ale Dvs. în 2020 la cârma capitalei?

Toate sunt importante și în toate am depus multă muncă. Începând de la reparația drumurilor, trotuarelor, curățarea lacurilor, renovarea și reabilitarea parcurilor, zonelor verzi și aleilor din oraș, dar și proiectele implementate în suburbiile capitalei. Importante sunt reparațiile în instituțiile educaționale, crearea condițiilor, dar și echiparea spitalelor cu utilaje și toate cele necesare pentru medici și pacienți. Toate realizările noastre au un singur scop – de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor, dar și de a transforma orașul și a-l dezvolta.

Dacă aș numi trei piloni, pe care m-am axat și după care m-am condus în acest an în realizarea tuturor obiectivelor, ar fi: transparența, corectitudinea și multă muncă.

Ce proiecte dintre cele planificate inițial nu ați reușit să le implementați în 2020?

Să fiu sincer, am reușit multe să implementăm și să realizăm chiar și ce nu am planificat la început de an. Ce ține de dezvoltarea serviciilor IT, ne-au reușit mai repede în contextul pandemiei. Mi-aș fi dorit să fie finalizate la sfârșit de 2020 proiectele cu privire la crearea parcărilor, tichetarea electronică și publicitatea stradală și aducerea celor 100 de autobuze planificate. Dar toate aceste obiective se află în proces de realizare și cred eu că în scurt timp vom avea rezultatele așteptate. Sunt lucruri care nu depind doar de Primărie, de mine personal, dar și de alte instituții ale statului, și cât de repede sunt luate deciziile în cadrul CMC, în urma elaborării conceptelor de către executivul Primăriei.

Pe lângă pandemie, cu ce alte provocări v-ați confruntat în 2020?

Am spus de mai multe ori că birocrația și opunerea unor factori de decizie, care ori nu doresc schimbarea, ori sunt afectați personal de anumite decizii bune pentru locuitori, își pun amprenta.

O provocare este și faptul că echipele de intervenție, antreprenorii, care erau responsabili de anumite lucrări, nu s-au mai ciocnit până acum cu un volum atât de mare de lucru. S-a muncit mult pentru a se reuși în termenii stabiliți, dar și să furnizeze calitate.

Altă provocare a fost și rămâne reacția oamenilor la anumite schimbări. Suntem criticați mai mereu. Și toate criticile să știți că le luăm în calcul.

Cum ați califica colaborarea cu autoritățile centrale în acest an?

Foarte bună, intensă. În toate domeniile am avut o colaborare productivă cu autoritățile centrale. Eu cred că putem numi multe proiecte inițiate în comun. Mă refer la toate instituțiile statului. Pe alocuri, nu am fost înţeleşi, dar am avut susținere și deschidere. Am spus de fiecare dată că, atunci când există conlucrare la toate nivelele, pot fi realizate multe lucruri frumoase pentru oameni. Și asta am realizat.

Despre colaborarea cu CMC ce puteți spune?

Dacă fracțiunea PSRM avea majoritate în CMC, multe proiecte erau realizate fără polemici și dezbateri politice. Sunt unele proiecte sociale, economice, atât de necesare pentru oameni, dar unii preferă să schimonosească toate detaliile și să acumuleze bonusuri politice. Într-un final au de suferit oamenii. Am primit și replici de felul: „Nu am votat noi ca Ion Ceban să aducă primul autobuze în Chișinău”. Ei și cine are de suferit în urma acestor decizii? Toți noi și interesul nobil comun. Să fi fost așa cum ne-am propus, demult Chișinăul trebuia să dispună de noi unități de transport. Toate proiectele pe care le prezentăm în CMC sunt pregătite minuțios și calitativ, astfel ca să oferim toate detaliile și răspunsurile. Ne ia ceva timp, dar reușim, deoarece toți înțeleg că avem un mandat oferit de locuitori, iar ei sunt cei care ne vor taxa pentru reușitele sau nereușitele noastre, fie că e vorba de primar sau de consilieri municipali.

Ce priorități aveți stabilite pentru perioada imediat următoare?

Foarte multe priorități, proiecte și obiective. Primul an a fost pentru încălzire, adaptare și punerea pe roate a tot ce înseamnă această mașinărie – Primăria Chișinău. Avem prioritar de realizat câteva proiecte mari: procurarea celor 100 de autobuze; extinderea a două străzi importante – bd. Mircea cel Bătrân până la Bucovina și str. Industrială; renovarea unor străzi precum 31 August 1989 – Tighina, str. Ion Creangă; reabilitarea trotuarelor pe bd. Dacia, str. Calea Ieșilor, trotuarele din sectorul Centru; modernizarea iluminatului; procurarea utilajelor necesare pentru curățenia în oraș; investiții în proiecte de sănătate și educație.

Dacă vor fi acceptate taxele locale, vom avea în premieră un program destinat curților blocurilor de locuit: modernizarea ascensoarelor; modernizarea acoperișurilor, scărilor, ferestrelor, ușilor; reparația intrărilor în curțile blocurilor, unde nu s-a intervenit de zeci de ani.

Avem mult de lucru și abia am început. Eu chiar cred că noi putem mult mai mult. Și trebuie să facem acest lucru.

Cum credeți că va fi anul 2021 pentru Chișinău?

Este complicat să spun. Totul se poate schimba la fel cum nu am așteptat nimeni că pandemia va bulversa lumea întreagă. Dar una știu cu certitudine: indiferent de circumstanțe, împreună cu echipa, voi munci la fel de mult pentru Chișinău, pentru oameni.

 

 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...