[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Știri27 Februarie 2021 15:32

Fostul președinte al Armeniei, Serj Sargsyan: Nu regret ceea ce s-a întâmplat în Khojaly!

Pe 26 februarie se împlinesc 29 de ani de la tragedia din Khojaly. A fost un adevărat genocid comis de forțele armate armene împotriva azerbaidjanilor, care are foarte puțini analogi în istorie. Este la egalitate cu tragediile din Khatyn și Hiroshima – cele mai cumplite tragedii din secolul al XX-lea cu cea mai cumplită cruzime.

Cum a început totul. Armenii au blocat vechiul oraș azer Khojaly. Orașul avea o importanță strategică, deoarece avea singurul aeroport din regiune. Atacurile, care au continuat o lună, s-au intensificat pe 25 februarie 1992. În noaptea de 26 februarie 1992, grupurile armate criminale armene cu sprijinul regimentului 366 de puști motorizate ale fostei URSS, care la acea vreme era staționat în Khankendi, au atacat Khojaly din trei direcții, unde locuiau până la șapte mii de oameni.

Ca urmare a atrocităților trupelor armene criminale din noaptea de 25-26 februarie 1992, 613 persoane au fost ucise, 487 persoane au fost infirmi, 1275 civili – bătrâni, copii, femei au fost luați prizonieri, au fost supuși unor chinuri fără minte , insulte și umilințe. Soarta a 150 de persoane este încă necunoscută. Dintre cele 613 persoane ucise, 106 erau femei, 63 copii, 70 bătrâni. În tragedia Khojaly, 8 familii au fost distruse complet, 24 de copii au pierdut ambii părinți și 130 de copii au pierdut unul dintre părinți.

Părul se ridica pe cap când citești poveștile martorilor oculari, jurnaliști internaționali care au ajuns la locul tragediei câteva zile mai târziu. Ei descriu ceea ce au văzut:  cadavre, inclusiv bebeluși uciși cu cruzime și nemilositate deosebite. Mulți se văd că au fost arși de vii, li s-au tăiat capul, pielea le-a fost aruncată de pe față, ochii copiilor au fost scoși, stomacul femeilor însărcinate a fost deschis cu baionete.

Reporterul TV rus Yuri Romanov a reamintit momentul sosirii la locul morții civililor după cum urmează:

“Mă uit pe fereastra rotundă (a elicopterului) și mă retrag literal din imaginea incredibil de teribilă. Pe iarba galbenă a poalelor oameni morți Întreaga piață uriașă este presărată cu cadavrele femeilor până la orizontul apropiat, bătrâni, bătrâne, băieți și fete de toate vârstele, de la bebeluș la un adolescent … Ochiul scoate din masa corpurilor două figuri – o bunică și o fetiță. Bunica, cu capul gol și cenușiu, se întinde cu fața în jos, lângă o fetiță mică, într-o jachetă albastră cu glugă. sunt legate cu sârmă ghimpată,  mâinile bunicii sunt, de asemenea, legate. Amândoua au fost împușcați în cap. Cu ultimul gest, fetița, de aproximativ patru ani, își întinde mâinile către bunica ei ucisă.”

Anatol Lieven din ziarul londonez The Times a descris ceea ce a văzut la locul masacrului: „Două grupuri – aparent două familii, zăceau una lângă alta – mâinile femeilor încercau să acopere copiii. Unii dintre ei, inclusiv un pic fată, avea răni groaznice la cap: de fapt, a rămas doar  față. Supraviețuitorii au spus că armenii i-au împușcat cu vârful în jos, deja întinși pe jos.

Potrivit The New York Times, fotograful Reuters Frederica Langeni a văzut două camioane umplute cu cadavrele azerbaidjanilor lângă Aghdam. Într-unul dintre ei, ea a numărat 35 de cadavre. Al doilea a fost cam la fel. Potrivit ei, toți erau bărbați, unii cu capul tăiat sau ars.

Corespondentul ziarului Izvestia, Vadim Belykh, a spus:

„Din când în când, cadavrele victimelor lor, schimbate pentru ostatici vii, sunt aduse la Aghdam. Dar într-un coșmar acest lucru nu va fi văzut: ochi gurați, urechi tăiate, scalpuri îndepărtate, capete tăiate … Nu există nicio limită a agresiunii.”

Pilotul elicopterului maiorul Leonid Kravts a spus:

„Pe 26 februarie, am scos răniții de la Stepanakert și m-am întors prin poarta Askeran. Mi-au atras atenția câteva pete luminoase de pe sol. Am coborât, iar apoi mecanicul meu de zbor a strigat: „Uite, sunt femei și copii”. Da, eu însumi am văzut deja aproximativ două sute de morți, împrăștiați de-a lungul pantei. Apoi am zburat pentru a ridica cadavrele. Căpitanul poliției locale era cu noi. A văzut acolo pe fiul său de patru ani cu un craniu spart și a înnebunit. Am văzut peste tot trupurile mutilate ale femeilor, copiilor și bătrânilor “.

Există martori că armenii au batjocorit chiar și morții. Așadar, jurnalistul Chingiz Mustafayev a declarat ziarului „Izvestia” că la prima sa vizită din 28 februarie la locul crimelor a existat un număr mare de oameni uciși, iar pe 2 martie, multe cadavre au fost desfigurate.

În plus, 2.213 persoane care au reușit să scape de masacru au dat mărturii oficiale, în care au mai spus că tâlharii armeni au împușcat fara distanță pe toată lumea: femei, copii și bătrâni.

Faptul că această teribilă tragedie a avut loc și a fost cea mai crudă din primul război din Karabah este dovedit și de declarațiile din presă ale autorilor genocidului și ale participanților săi în diferiți ani după incidentul din Khojaly. Astfel, într-o declarație de presă, fostul președinte al Armeniei  Serzh Sargsyan a spus că, înainte de Khojaly, azerbaidjanii credeau că armenii nu vor ataca populația civilă: „Am putut rupe acest stereotip. Nu regret ce s-a întâmplat în Khojaly. Chiar dacă mii de oameni mor, o astfel de represiune este necesară “. Trebuie remarcat faptul că Serzh Sargsyan a fost șeful Comitetului Forțelor Armene de Auto-Apărare ale separatistului Nagorno-Karabakh, care a atacat Khojaly în acel moment și a fost unul dintre infractorii care au comis genocid împotriva azerbaidjanilor.

Tot în cartea „Pentru cruce” a scriitorului-jurnalist armean David Kherdia, el scrie că pe 2 martie grupul armean „Gaflan” a ars cadavrele azere: „Grupul a adunat cadavrele azerbaidjanilor și le-a ars în părți separate 1 km de Khojaly. În ultimul camion am văzut o fetiță de 10 ani cu răni la cap și la braț. Respira încet. În ciuda frigului, foametei și rănilor grave, ea era încă în viață. Cu toate acestea, un soldat pe nume Tigranyan a prins-o de urechi și a aruncat-o în cadavrele vărsate cu păcură. Apoi i-au ars. Strigătele de ajutor s-au auzit din foc “.

David Herdian afirmă în continuare: „Într-o dimineață rece, a trebuit să construim un pod din morți pentru a traversa mlaștina lângă Dashbulag. Am pus piciorul pe pieptul unei fete de 9-11 ani și am plecat. Picioarele și pantalonii erau acoperiți de sânge “.

Fostul șef al „Consiliului de securitate al NKR”, Vitaly Balasanyan, în interviul său, a recunoscut, de asemenea, de mai multe ori că a ucis azerbaidjanii din motive etnice. Și trebuie remarcat faptul că armenii îl consideră un erou național.

Un alt erou național, Zori Balayan, a mărturisit genocidul azerbaidjanilor de către armeni în Khojaly în cartea sa Revitalizarea spiritului nostru “, publicată în 1996.

„Când Khachaturyan  cu mine am intrat într-una dintre casele capturate, soldații noștri l-au prins pe un tânăr de 13 ani la fereastră. Pentru a împiedica copilul să țipe, Khachaturyan i-a înfipt sânul tăiat al mamei în gură.

Apoi i-am făcut acestui turc de 13 ani ceea ce tatăl său a făcut copiilor noștri. I-am aruncat pielea pe stomac, cap și piept.

M-am uitat la ceas, după 7 minute copilul a murit de pierdere de sânge.

De când am fost medic după prima mea profesie, am fost umanist. Nu m-am considerat fericit pentru ceea ce am făcut cu acest copil. Dar spiritul meu a fost copleșit de bucurie pentru că am răzbunat cel puțin 1% din poporul nostru.

Apoi Khachaturyan a dezmembrat cadavrul copilului ucis și l-a aruncat câinilor, care aveau aceleași rădăcini cu el. Seara am făcut același lucru cu încă 3 copii turci. ”

Un alt fost președinte al Armeniei, Robert Kocharian, a spus că armenii și azerbaidjanii au o incompatibilitate genetică, care este o manifestare a nazismului în sine.

Și uite că toți acești indivizi sunt considerați oameni respectați în Armenia. Spălând creierul cu falsul lor patriotism, au făcut din armeni obișnuiți, cei care acționau sub conducerea lor, criminali.

Există încă un fapt că armenii au comis genocid în Khojaly. Așa-numitele autorități NKR au declarat că au avertizat locuitorii orașului printr-un difuzor despre asalt și că a fost pregătit un coridor de evacuare. Cu toate acestea, niciunul dintre supraviețuitori nu a confirmat acest lucru. Aceștia au mai spus că în câteva zile au fost aruncate pliante cu aceleași informații dintr-un elicopter in oraș, dar nici nu le-a văzut nimeni. Mai mult decât atât, anchetele experților internaționali efectuate după tragedie nu au găsit nici urmă de pliante. Toate acestea sugerează, de asemenea, că atacul a fost realizat în mod deliberat brusc împotriva populației pentru a-l extermina.

Oficialul Baku afirmă că evenimentele de la Khojaly reprezintă o încălcare gravă a Convenției de la Geneva din 1949, a Convenției ONU pentru prevenirea și pedepsirea crimelor de genocid, a Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice, a Convenției ONU împotriva torturii și a altor crude, Tratamentul și pedepsele inumane sau degradante, Convenția privind drepturile copilului.

De asemenea, este necesar să subliniem rolul campaniei internaționale „Justiția pentru Khojaly” desfășurată încă din 2008 în recunoașterea genocidului Khojaly împotriva azerbaidjanilor din lume. Ca urmare a implementării cu succes a acestei campanii internaționale lansată de vicepreședintele Fundației Heydar Aliyev Leyla Aliyeva, multe țări ale lumii au recunoscut în scurt timp evenimentele din Khojaly drept genocid, altele au condamnat aceste evenimente și și-au exprimat solidaritatea cu Azerbaidjanul , a adoptat diverse rezoluții pe această temă. Astfel, Pakistanul și Sudanul au condamnat pe deplin evenimentele din Khojaly, iar parlamentele din Mexic, Columbia, Republica Cehă, Iordania, Peru, Italia și alte țări au adoptat rezoluții care condamnă masacrul. De asemenea, include peste 20 de state americane.

În prezent, campania continuă cu succes și în fiecare an se obțin rezultate pozitive în recunoașterea genocidului într-o sferă mai largă.

În toți acești ani, poporul azer și-a dorit și, în același timp, a solicitat organizațiilor și instanțelor internaționale ca toți infractorii armeni care au comis genocid împotriva azerbaidjanilor din Khojaly în urmă cu 29 de ani să fie identificați și să fie trimiși la răspundere pentru crimele lor împotriva umanității.

Ambasadorul extraordinar si plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan in Republica Moldova Gudsi Osmanov 

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...