[ X ]
[ X ]
Important16 Februarie 2021 07:00

Președinte de partid: „Visurile și poftele politice nu pot fi realizate decât în cadrul constituțional”

Ion Dron, președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale (PONA), avocat, s-a referit într-un comentariu la „visuri și pofte politice vs. Constituție”, informează TRIBUNA.

„În contextul crizei politice de la Chișinău, amplificată de șeful statului M. Sandu cu decretul pentru candidatul în repetat la funcția de prim ministru, în spațiul public au prins contur următoarele ipoteze:

– fiindcă este ales de popor, șeful statului are o putere mai mare decât parlamentul la desemnarea unui prim ministru;

– fiindcă este ales de popor și nu de parlament, șeful statului poate să ignore opinia majorității parlamentare la desemnarea unui prim ministru;

– o majoritate parlamentară este numai cea construită din fracțiuni parlamentare”, a menționat el, într-o postare pe Facebook.

Totodată, Dron a precizat: „Din respect pentru Constituție, și nimic mai mult, nu voi reda mai jos decât extrase din hotărâri și texte constituționale.

  1. Șeful statului are o putere mai mare decât Parlamentul la desemnarea prim ministrului. Fals. Dovadă:

Hotărârea Curții Constituționale (HCC) nr.23 din 06.08.2020 (paragraf 17) „Analizând ponderea fiecăreia dintre cele două autorități publice în procedura de formare a Guvernului, rolul Parlamentului este unul decisiv în raport cu rolul Președintelui Republicii. În plus, în conformitate cu prevederile articolului 60 alin. (1) din Constituție, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova.” (sintagme cheie: Parlamentul organ suprem cu rol decisiv)

  1. O majoritate parlamentară este construită numai din fracțiuni parlamentare. Fals. Dovadă:

  1. a) Dispoziția HCC nr.21 din 02.07.1998 ”Prin sintagma „majoritatea parlamentară”, cuprinsă în art. 82 alin. (1) din Constituție, se înțelege numărul de deputați ce constituie o majoritate absolută, adică jumătate plus unu din numărul total de deputați aleși în Parlament.”

  1. b) HCC nr.29 din 29.12.2015 ( paragraf 114) „prin sintagma „majoritatea parlamentară” se înțelege majoritatea absolută a deputaților aleși în Parlament, care, în baza dispozițiilor constituționale, pot acorda vot de încredere Guvernului şi Prim-ministrului”. ( sintagma cheie: majoritate deputați nu alianță fracțiuni parlamentare).

  1. Șeful statului poate să ignore candidatul majorității parlamentare la desemnarea unui prim ministru. Fals. Dovadă:

Dispozițiile pct.2 din dispozitivul HCC nr. 23 din 06.08.2020: ” În sensul articolului 98 alin. (1) din Constituție, marja discreționară a Președintelui Republicii la desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru este limitată. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Președintele Republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru.” ( sintagmă cheie: președintele este limitat și este obligat)”.

„Visurile și poftele politice nu pot realizate decât în cadrul constituțional, fiindcă, articolul 5 alin. (1) din Constituție statuează – democrația în Republica Moldova se exercită în condițiile pluralismului politic, care este incompatibil cu dictatura şi cu totalitarismul.( HCC nr.29 din 29.12.2015 paragraf 109) Punct”, a concluzionat președintele PONA.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...