[ X ]
[ X ]
Important3 Februarie 2021 07:00

Fost ministru de Externe: „Partenerii externi ai Republicii Moldova nu sunt nici bancomate, nici supermarketuri”

„Din ce în ce mai mult politica noastră externă începe să fie interpretată doar prin prisma foarte îngustă a unei analize imediate a costurilor și beneficiilor fiecărei vizite în parte”. Declarația a fost făcută de fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, informează TRIBUNA.

Popescu a spus că trebuie să înțelegem câteva lucruri cu privire la politica externă. „Partenerii externi ai Republicii Moldova nu sunt nici bancomate, nici supermarketuri. Relațiile internaționale nu funcționează conform principiului: „cumpăr niște bilete de avion, plătesc o noapte la hotel și revin cu 100 de milioane euro asistență”. Vă asigur că nu există un șir de țări care țin neapărat și imediat să acopere Moldova cu aur, euro și dolari. Orice beneficiu – orice asistență, orice proiect de investiție, orice ofertă de vaccinuri – toate acestea nu pot fi obținute decât prin efort, persuasiune, publicitate pentru țară și … multe, foarte multe vizite în exterior. La absolut toate nivelurile”, a declarat el.

Fostul ministru a subliniat că, același lucru este valabil pentru orice politici publice, or, „înainte da a avea niște beneficii concrete – trebuie să investești resurse semnificative timp de ani de zile”. „Tot așa cum cireșele sau grâul nu cresc fără să plantezi nimic, la fel sunt și roadele politicii externe. Semințele trebuie sădite, solicitările trebuie formulate, proiectele trebuie lansate, discutate, promovate. Treptat vor veni și roadele. Dacă nu faci acest lucru de pregătire – nu obții nimic. Nici un investitor străin nu va crea locuri de muncă în Moldova fără a avea mai multe interacțiuni cu liderii acestei țări. Nici un președinte sau prim-ministru al unei alte țări nu va oferi Moldovei asistență substanțială fără a avea încredere în conducătorii Republicii Moldova, în planurile lor politice și economice de dezvoltare a țării. Această încredere nu se obține nici prin ambasade, nici prin videoconferințe. Aceste relații se construiesc personal de către președinți, prim-miniștri și miniștri ori parlamentari”, a spus Popescu.

El a mai spus că „avem cazul fostului președinte care a eșuat în politica externă în pofida deplasărilor frecvente în străinătate”, dar și că „deplasările propriu-zise nu sunt o garanție a succesului. Dar fără deplasări este ca și cum nici măcar nu ai încerca sa plantezi semințele care să dea roade pe viitor”. „Dacă vrem rezultate în politica externă, promovarea exporturilor, atragerea investițiilor străine, crearea locurilor de muncă, obținerea de vaccinuri și orice alte investiții sau asistență – Moldova are nevoie ca de aer de o politică externă activă, inclusiv deplasări la cel mai înalt nivel. Fără acestea Moldova va fi o țară mai săracă, mai instabilă și mai fragilă”, a conchis Nicu Popescu.

Amintim că, Nicu Popescu a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Sandu, în perioada 8 iunie – 12 noiembrie 2019.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...