În ultima lună a anului trecut s-au întâmplat atâtea evenimente cât, poate, au avut loc pe parcursul lui 2020, or politica moldovenească a fost marcată de mai multe schimbări mari, care, cu siguranță, vor avea efecte în noul an. Astfel, TRIBUNA a decis de această dată să vină cu un clasament al 5 cele mai sonore evenimente de pe finalului anului încheiat recent.
1.PAS și-a schimbat conducerea
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a fost creat în jurul Maiei Sandu și încă de la fondare (2016), ea a fost unicul conducător. În prima decadă a lui decembrie 2020, însă, a fost nevoită să renunțe la apartenența la PAS, urmând să fie învestită în funcția de Președinte al țării. Acum, cel mai influent partid al momentului de pe eșichierul de dreapta este condus de un interimar – Igor Grosu, și se pare că situația va mai dura, or Congresul a fost anunțat pentru primăvara anului curent. Astfel, pentru PAS din decembrie 2020 a început o altă etapă și aceasta va aduce schimbări și-n anii următori.
2.Demisia Guvernului
Ion Chicu a fost cel care, la 23 decembrie 2020, a aruncat bomba – a anunțat demisia Guvernului. Astfel, din 31 decembrie, Ion Chicu a plecat din funcția de Premier, împreună cu 3 miniștri: al Sănătății – Viorica Dumbrăveanu, al Economiei – Anatol Usatîi și al Finanțelor – Serghei Pușcuța, funcțiile fiind ocupate de interimari. În prezent în Republica Moldova activează un Guvern în exercițiu, iar demisia de pe finalul anului trecut a fost începutul unei noi crize guvernamentale.
3.Învestirea Maiei Sandu în funcția de Președinte
Alegerile din noiembrie 2020 au arătat că Republica Moldova va avea un nou Președinte. Astfel, la 24 decembrie, Maia Sandu a fost învestită în funcția de șef al statului și și-a început activitatea la Președinție. Începutul mandatului ei ar putea aduce mai multe schimbări și evenimente în 2021, or obiectivul ei de bază e dizolvarea actualului Parlament și declanșarea anticipatelor – cele mai discutate subiecte ale momentului. În orice caz, o bună parte a cetățenilor și-a pus mari speranțe în mandatul ei.
4.Revenirea lui Igor Dodon în fruntea PSRM
Igor Dodon a plecat de la Președinție, însă a revenit la conducerea PSRM, funcție la care a renunțat fiind obligat de lege la învestirea în funcția de șef al statului, în 2016. În cadrul Congresului din 30 decembrie, PSRM a stabilit priorități ambițioase și, astfel, a început o nouă etapă în partid, dar, probabil, și pe eșichierul politic de stânga, și-n politica moldovenească, or, având cea mai mare reprezentativitate în Parlamentul țării, formațiunea va avea un cuvânt greu de spus în tot ceea ce urmează.
5.Numirea unui Premier interimar
Anul 2020 s-a încheiat cu numirea unui Premier interimar. Chiar în ultima zi a anului, șeful statului a semnat decretul de numire în funcție a lui Aureliu Ciocoi, ministru în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Aceasta înseamnă că Republica Moldova a pășit în noul an cu un Guvern în exercițiu, cu drepturi limitate, un Premier interimar și cu multe probleme, iar în 2021 se vor vedea urmările acestor schimbări, dar și soluția pentru această situație.
Precizăm că, evenimentele sunt expuse în ordine cronologică.