[ X ]
[ X ]
Important14 Ianuarie 2021 10:30

Avocatul S.A. Gemeni, Octavian Cazac: Este un precedent periculos - statul încearcă să rezolve o problemă din contul altor persoane

Situația creată la Societatea pe Acțiuni (S.A.) Gemeni, ce deține clădirea istorică din centrul capitalei, devine tot mai aprinsă, cu cât se apropie data la care Curtea Supremă de Justiție ar urma să se pronunțe pe un aspect din tot acest dosar. Cazul a fost examinat și de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a obligat statul să întoarcă bunul foștilor acționari și fără nicio claritate pentru actualii acționari. Octavian Cazac, avocatul partener la biroul de avocați „Țurcan Cazac” din Chișinău, reprezentant al Gemeni SA, a declarat, în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA, că nu există încă un caz similar, iar statul nu ar trebui să încerce să soluționeze o problemă, din contul altor persoane terțe. Acest lucru ar genera litigii de nivel internațional și despăgubiri mult mai mari decât suma dictată de CtEDO, informează TRIBUNA.

 Istoria legată de clădirea istorică din inima Chișinăului, unde este amplasat Centrul Comercial Gemenii vine din 2003. Atunci, câțiva proprietari, ce dețineau 43 la sută dintre acțiuni, prin decizie judecătorească, și-au adjudecat 72 la sută dintre spațiile comerciale existente.

Ceilalți acționari au atacat această hotărâre în judecată, iar în 2 ani au obținut câștig de cauză.

„E foarte straniu modul în care s-a luat acea decizie în 2003, având în vedere că acești acționari nu aveau pachet majoritar de acțiuni, dar acest lucru s-a întâmplat, instanțele au revizuit, iar aceste persoane s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”, spune Octavian Cazac, care a devenit reprezentant S.A. Gemeni în 2019 și a examinat întreg dosarul ce vizează societatea.

CtEDO a examinat dosarul timp de 14 ani, iar decizia pronunțată obligă statul să achite despăgubiri persoanelor reclamante.

„Situația este mult mai complicată decât pare. S.A. Gemeni nu este vizată de acest proces. Statul este vizat. Acum, agentul guvernamental s-a adresat la Curtea Supremă de Justiție cu solicitarea de a întoarce situația din cadrul S.A. Gemeni la anul 2005, ceea ce evident este imposibil. În toți acești ani, centrul s-a dezvoltat, s-au vândut acțiuni, s-au cumpărat, s-au făcut investiții. Deci statul propune exproprierea altor persoane, pentru a realiza o decizie CtEDO, ceea ce este un precedent foarte periculos și inacceptabil”, spune avocatul.

Mai mult, potrivit lui, există și doi investitori străini, cetățeni români, care au și angajat deja o Casă de avocatură pentru a-și proteja investițiile. În cazul în care statul nu va schimba tactica de acționare în acest dosar, investitorii străini vor iniția un litigiu internațional și pregătesc o sumă a despăgubirilor de 100 de milioane de euro.

Toată povestea, din perspectiva avocatului Octavian Cazac, o aflați din emisiune – AICI.

Sursa: www.unimedia.md

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...