[ X ]
[ X ]
Breaking news25 Decembrie 2020 11:50

Cum a fost oficializat Crăciunul pe 25 decembrie în Republica Moldova? Autorul legii a povestit cu lux de amănunte! 

Ex-deputatul Valeriu Munteanu a povestit cu lux de amănunte cum a fost oficializat Crăciunul pe 25 decembrie în Republica Moldova, el fiind autorul legii ce a făcut posibil acest lucru, informează TRIBUNA.  

„Prin 2010, eu înregistrasem un proiect de lege pentru oficializarea Crăciunului pe 25 decembrie. Era un proiect de suflet. Pe atunci, 25 decembrie era zi lucrătoare, iar cei care sărbătoreau Crăciunul pe stil nou (în special orășenii și tinerii) erau obligați să se supună programului oficial impus de autorități. Am propus în mai multe rânduri acest proiect spre votare, dar nu a întrunit consens în interiorul arcului guvernamental. Cei de la PLDM (Filat) și cei de la PD (Lupu) se împotriveau spunând că „nu este timpul” și că astfel „vom creă nemulțumiri în societate”. 

În decembrie 2013, mai exact pe 19 decembrie, a venit în Parlament bugetul de stat. Cei din arcul guvernamental nu aveau voturile necesare-majoritatea parlamentară era la limită (53 de deputați, la o majoritate necesară de 51 de deputați pentru legiferare, plus că în acele zile mai mulți deputați din majoritate erau plecați în deplasări, alții erau bolnavi, iar alții blocau bugetul pe motiv că nu obțineau ce aveau ei nevoie). 

Atunci, Valeriu Streleț (liderul fracțiunii PLDM din Parlament, cea mai mare, cu 32 de deputați) a venit la mine și m-a rugat să votăm bugetul în prima lectură. Fără să ezit și fără să am consimțământul colegilor liberali, am spus că votăm bugetul necondiționat, în trei lecturi, dacă majoritatea include pe ordinea de zi și votează în aceeași zi proiectul nostru cu oficializarea Crăciunului pe 25 decembrie. Zis și făcut”, a mărturisit Munteanu, pe blogul său. 

Potrivit lui, proiectul a fost inclus pe ordinea de zi, prezentat de mine și dezbătut în ședința. 

„Comuniștii lui Voronin au făcut paradă, s-au opus vehement, au cerut să vina Mitropolitul Vladimir în plenul Parlamentului să ne stropească cu agheasmă, au solicitat să prezentăm un acord scris al mitropoliei Și-au adus aminte de societatea civilă, care chipurile nu a fost consultată. Deputații comuniști brusc au devenit teologi, au invocat canoane și practici bisericești, sperând că vor putea bloca proiectul de lege. Comuniștii au amenințat cu organizarea unei revoluții, dacă proiectul de lege va fi votat. Dar pentru că majoritatea parlamentară avea interesul să treacă bugetul de stat în prima lectură, au curmat repede dezbaterile și au votat legea noastră, tot în prima lectură. Era în zi de joi. A fost că un trăsnet. Presa a preluat informația și a prezentat-o că un fapt împlinit, au titrat cu toții: „Legea Crăciunului a trecut”, „Avem Crăciun pe 25 decembrie”. Dar nu era așa. Legea era votată doar în prima lectură, și dacă nu se vota în două lecturi, ar fi rămas la modul declarativ”, a mai povestit el, adăugând că în seară acelei zile a avut loc ședința fracțiunii PLDM, la care a participat și liderul Vladimir Filat, iar indicația ar fi fost ca legea să fie blocată în lectură a două și, astfel, să nu mai prindă viață. 

Munteanu a mai spus, a două zi dimineață, a fost o nouă ședința de Parlament, unde s-a apropiat de el deputatul liberal-democrat, Valeriu Ghiletchi, care i-a zis că trebuie să ducă votul asupra legii la bun sfârșit.  Astfel, a doua zi Munteanu a convenit cu Ghilețchi că el va ieși să propună proiectul în debutul ședinței: „Zis și făcut. Ghiletchi a ieșit la microfon, a propus introducerea pe ordinea de zi și automat votarea”. 

„În câteva secunde, fără că multă lume din sală să înțeleagă despre ce este vorba, iar alții acceptând tacit scenariul, legea a fost votată în lectură finală, semnată ulterior foarte repede de președintele Parlamentului și apoi promulgată fără probleme de președintele Timofti”, și-a amintit fostul deputatul. 

Astfel, în 25 decembrie 2013 pentru prima dată a fost sărbătorit, în mod oficial, Crăciunul pe 25 decembrie în Republica Moldova. 

„Trebuie să spunem, că în paralel, în calendar a rămas și data de 7 ianuarie, Crăciunul pe stil vechi, însă e o certitudine că din 2013, de când Crăciunul pe stil nou este „oficial”, numărul celor care sărbătoresc în Republică Moldova Crăciunul pe stil nou crește treptat, în proporții foarte mari”, a conchis Valeriu Munteanu. 

Cristina Gurez 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...