[ X ]
[ X ]
Important19 Decembrie 2020 15:00

Cum ați vedea promovarea interesului național în relația cu Rusia pe care trebuie s-o aibă Maia Sandu? Răspunsul unui ex-ministru de Externe!

Fostul ministru de Externe Nicu Popescu, director de program la Consiliul European pentru Relații Externe la Paris, a fost întrebat „Cum ați vedea Dvs. promovarea interesului național în relația cu Rusia pe care trebuie s-o aibă Maia Sandu?”, informează TRIBUNA.

„Interesul național al Republicii Moldova este să se consolideze ca stat, să lupte cu corupția, să devină mai capabil să-și apere independența și marja de manevră în politica externă și securitatea față de orice alți parteneri externi ai Republicii Moldova, inclusiv față de Federația Rusă, dar nu numai. Mai sunt și alte țări care au o politică care nu întotdeauna se află în concordanță cu realitățile de dezvoltare a Republicii Moldova și, în acest sens, nu există o relație moldo-rusă izolată față de relațiile Republicii Moldova cu alte state, inclusiv cu Uniunea Europeană, cu NATO, cu Statele Unite ale Americii. Și în acest sens, Uniunea Europeană, Statele Unite întotdeauna au fost parteneri care au ajutat la consolidarea independenței Republicii Moldova, atât în plan economic, cât și în plan energetic, și în plan instituțional”, a declarat ex-ministrul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Popescu a menționat că este foarte important ca Republica Moldova să continue această consolidare a propriei independențe, a propriei suveranități, a propriei reziliențe față de presiunile externe și acest lucru nu neapărat ar trebui să ducă la deteriorarea sau la tensiuni crescânde în relațiile cu Federația Rusă. „Pentru că noi știm că există foarte multe țări în regiunea noastră mai largă care au aceleași poziții foarte ferme de promovare a interesului național și, în același timp, au un dialog destul de respectuos și chiar pozitiv cu Federația Rusă”, a mai spus el, adăugând: „Acest lucru se referă și la Finlanda, și la Slovacia, și la Bulgaria, mai recent am observat că Rusia tratează cu destul de mult respect chiar și Azerbaidjanul, care, chiar dacă nu este aliat militar al Rusiei, își promovează o politică de integrare și cooperare maximă cu un stat membru NATO ca Turcia, în același timp, păstrează relații foarte pozitive cu Federația Rusă”.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...