[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important11 Decembrie 2020 16:00

Expert: Inflația mică din acest an va afecta indexarea pensiei din 2021, care cel mai probabil va cunoaște cea mai mică majorare din istoria țării

„În luna noiembrie, conform Biroului Național de Statistică, Indicele Prețurilor de Consum a coborât până la 1% în valoare anuală, ceea ce este aproape cel mai mic nivel din istoria Moldovei. Dacă tendința se va păstra și-n luna decembrie, atunci e foarte mare probabilitatea că în acest an vom avea cel mai mic nivel al inflației din istoria țării” – de această părere este economistul Veaceslav Ioniță, informează TRIBUNA.

El spune, într-o postare pe blogul său, că tendința de scădere a prețurilor este determinată în cea mai mare parte de scăderea prețurilor la produsele nealimentare și servicii, care în luna noiembrie sunt cu -0,3% și respectiv -0,2% mai mici decât acum un an. La produsele alimentare, prețurile timp de un an au crescut în mediu cu 2,8%.

Recordul precedent a fost stabilit în anul 2009, când prețurile au înregistrat o creștere de doar 0,4%. E ușor de observat că 2009 tot a fost un an de criză – a precizat Ioniță.

„Prețuri mici nu înseamnă întotdeauna că e de bine. În contextul actual inflația joasă este consecința crizei, dar sunt și elemente pozitive, chiar dacă sunt parte a crizei. Astfel datorită crizei, prețurile la resursele energetice au scăzut puternic pe plan internațional. Petrolul în primăvară a atins cea mai joasă cotație din ultimii 25 de ani. În consecință Moldova va cheltui pentru importurile energetice sub 650 milioane USD în acest an, comparativ cu maximele istorice de 1,2 miliarde USD anual în perioada 2011-2014. Inflația mică din acest an va afecta indexarea pensiei din 2021, care cel mai probabil va cunoaște cea mai mică majorare din istoria țării. Asta sigur nu va bucura deloc pensionarii”, a menționat economistul.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...