[ X ]
[ X ]
Breaking news4 Decembrie 2020 10:29

PAS - la Curtea Constituțională: Legea prin care SIS a fost scos din coordonarea Președintelui a fost adoptată cu mai multe încălcări

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco anunță că a sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova, informează TRIBUNA.

De asemenea, parlamentarul susține că a solicitat suspendarea acțiunii legii până la examinarea în fond a sesizării.

La fel, Litvinenco susține că la adoptarea legii au fost încălcate mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova – atât pe fond, cât și pe procedură, printre care:

„1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin ceea ce a făcut noua coaliție, aceste prevederi constituționale sunt golite de conținut.

2) Articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că Președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor. Oamenii au votat un președinte cu anumite atribuții, respectiv președintele trebuie să aibă posibilitatea de a-și exercita mandatul oferit de oameni conform competențelor conținute în legislație la momentul alegerilor.

3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult autonomia regulamentară și b) principiul stabilității juridice și previzibilității legislației, întrucât aceleași articole se modifică deja a treia oară timp de patru ani”.

„Toate derapajele de la principiile democratice și ale statului de drept pe care le comite coaliția Dodon-Șor vor fi reclamate în vederea stopării. În plus, vom lupta prin toate mijloacele posibile pentru a debarca de la guvernare hoții și corupții din actualul Parlament, astfel încât să declanșăm cât mai repede alegeri parlamentare anticipate”, a conchis deputatul PAS.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...