[ X ]
[ X ]
Breaking news4 Decembrie 2020 14:00

Igor Dodon: SIS-ul rămâne în subordine dublă: la Președinte și la Parlament. Se fac speculații pe loc gol…

Președintele Igor Dodon a declarat, în cadrul emisiunii sale live „Președintele Igor Dodon răspunde”, că se fac speculații pe loc gol referitor la atribuțiile Președintelui, informează TRIBUNA.

„Eu tot timpul am pledat pentru întărirea instituției prezidențiale și rămân pe aceleași poziții. Eu sunt împotriva faptului ca Președintele să fie doar o persoană de formă. Eu am trecut prin această experiență. Dar inițiativele care se discută în Parlament țin de atribuțiile deputaților. Ei au inițiative, ei le discută, ei le votează, ei le dezbat – este o altă ramură a puterii. De aceea, în Parlament, pe parcursul ultimelor luni au fost înregistrate câteva inițiative importante”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, el a menționat, în ceea ce ține de Proiectul Serviciului de Informații și Securitate(SIS), proiectul Partidului Socialiștilor, care a fost votat ieri, că prevede niște lucruri foarte simple.

„Nimeni nu scoate acest Proiect din subordinea Președintelui. Am văzut că au fost foarte multe discuții și declarații disperate la acest capitol. SIS-ul rămâne în subordine dublă: la Președinte și la Parlament. Așa cum anterior se numea șeful SIS-ului de Parlament, în continuare șeful SIS-ului se numește de Parlament. Așa este acum, așa a fost și o lună în urmă, așa a fost și trei ani în urmă, și cinci, și zece. Unicul lucru care s-a schimbat – vicedirectorul SIS se numește nu de Președinte, se numește tot de Parlament. Care este problema? Dacă eu aș fi dorit să promovez pe cineva în funcție la SIS, cum speculează așa-numită presă independentă, eu semnam astăzi decretele, pentru că am dreptul să le semnez”, a precizat Dodon.

„Nimeni nu vrea să schimbe acum șeful la SIS. Nu schimbă nimeni șeful la alte structuri. Cel care a fost numit șef la SIS, a fost numit cu voturile socialiștilor și ale Maiei Sandu și Andrei Năstase. Acest conducător al SIS-ului rămâne în continuare. Nimeni nu-l dă afară. Tot acest conducător are dreptul să înainteze un vice. Poate să-l înainteze acum mie și eu să-l semnez, dar eu nu vreau să profit de acest lucru. Pentru că Maia Sandu va spune că pe ultima sută de metri eu mi-am pus vicele meu. Va numi Parlamentul conform Legi care a fost votată ieri. SIS-ul în continuare se subordonează și controlului parlamentar, și raportează și Președintelui. De aceea se fac speculații pe loc gol referitor la atribuțiile Președintelui”, a conchis Igor Dodon.

 

Cristina Jicol

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...