[ X ]
[ X ]
Știri4 Decembrie 2020 09:00

(ACUM UN AN) Mandat de deputat - vacant

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 4 decembrie 2019.

Moţiune simplă – respinsă 

Fracțiunea Platformei „Demnitate și Adevăr” a anunțat că, moțiunea simplă inițiată de fracțiunile Blocului ACUM împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, a fost respinsă de Biroul Permanent al Parlamentului.

Discuţia lui Igor Dodon cu Dereck J. Hogan

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, cu care a discutat mai multe subiecte de actualitate.

Conferinţa lui Vlad Filat

Ex-Premierul Vlad Filat, în cadrul unei conferințe de presă, a comunicat detalii privind eliberarea sa din arest, menţionând că decizia de eliberare era perfect legală.

Demisii şi numiri în funcţii la Guvern   

Cabinetul de miniștri a aprobat o serie de numiri și eliberări din funcții. Astfel, s-a decis încetarea raportului de serviciu a secretarului de stat al Ministerului Finanțelor, Veronica Sirețeanu, din data de 31 decembrie 2019, în baza cererii de demisie. Totodată, a fost eliberat din funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Andrei Ciornâi, dar și a fost numit un nou secretar – Iulian Postică. De asemenea, a fost acceptată cererea de demisie a șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, iar în locul său a fost numit Corneliu Groza. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a propus rechemarea din funcții a Ambasadorilor Gheorghe Leucă – Ambasadorul RM în Republica Azerbaidjan și prin cumul în India și Georgia, Dumitru Socolan – Ambasadorul RM în Portugalia, și Inga Ionesii – Ambasadorul RM în Estonia. Totodată, s-a decis numirea lui Gheorghe Leucă și Dumitru Socolan în funcțiile de secretari de stat la MAEIE. La Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au fost numiți noi secretari de stat: Anatol Chistol și Natalia Grâu. Și Ministerul Sănătății Muncii, Protecției Sociale și Mediului s-a ales cu un secretar de stat – Marina Golovaci. Andrei Chiciuc a fost numit în funcția de președinte al Consiliului de conducere a Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, pe un termen de 4 ani. Un nou Director general a fost numit la Compania Națională de Asigurări în Medicină, Angela Belogrov. De asemenea, a fost eliberată din funcție Zinaida Bezverhnîi din funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în baza cererii de demisie, și a fost numită în locul său  Silvia Cebotari.

Convorbire telefonică a lui Aureliu Ciocoi cu Marija Pejčinović Burić

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut o convorbire telefonică cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Aviz pozitiv pentru Victor Țvircun

Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului a aprobat avizul consultativ privind candidatura agreată a lui Victor Țvircun în calitate de Ambasador al Republicii Moldova în Statul Qatar.

Mandat de deputat – vacant

Comisia juridică numiri și imunități a luat act și a votat cererea de demisie a deputatului fracțiunii PDM, Constantin Botnari, care și-a depus mandatul.

Întrevederea Preşedintelui cu Ambasadorul Japoniei  

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei la Chişinău, Masanobu Yoshii.

Şedinţa CSS în noua componenţă 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, în noua componență. Membrii Consiliului au avut discuții pe unele subiecte de interes major pentru cetățeni, precum: investigarea furtului din sistemul bancar; situația cu privire la Aeroportul Internațional Chișinău; interceptările telefonice; investigarea situației dublei identități a anumitor persoane; a celei în domeniul aprovizionării țării cu energie electrică și gaze naturale.

Şedinţa CE de pe lângă Premier 

Premierul Ion Chicu a prezidat ședința Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. La ședință, de asemenea, au participat: ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, și mai mulţi șefi de instituții publice.

Expoziţie la Parlament

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a participat la deschiderea expoziției cu vânzare a lucrărilor confecționate de către persoane cu dizabilități și copii din centrele de plasament.

Premierul Ion Chicu – la lansarea Digital Park

Premierul Ion Chicu a participat la lansarea Digital Park, cel mai mare parc IT din Moldova.

 

Almanah Politic-2019

 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...