[ X ]
[ X ]
Important29 Noiembrie 2020 10:00

TOP-10 premiere generate de alegerile Președintelui 2020

În cele două tururi de scrutin prezidențial au fost înregistrate o serie de premiere. Astfel, TRIBUNA a realizat un clasament al 10 fapte înregistrate pentru prima dată în cadrul acestor alegeri.

1.Alegeri organizate pe timp de pandemie

Pentru prima dată în Republica Moldova au fost organizate alegeri prezidențiale pe timp de pandemie, cea de COVID-19. Din acest motiv, alegătorii au fost obligați să respecte anumite reguli pentru prevenirea răspândirii infecției, iar CEC a aprobat noi reguli și a implementat noi măsuri, care nu erau în cadrul altor scrutine.

2.Prima femeie președinte din Republica Moldova

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria țării și prima președintă printre toate statele CSI.

3.Mobilizare puternică din partea diasporei

În premieră pentru Republica Moldova, cetățenii din diasporă s-au mobilizat atât de puternic. Peste 260 de mii de moldoveni și-au exprimat dreptul la vot, acesta fiind cel mai mare număr de alegători peste hotare din istoria alegerilor din țara noastră.

4.Secții de vot în corturi

Pentru prima dată, secțiile de vot, în trei localități, au fost amenajate în corturi. Este vorba despre satul Bîc din comuna Bubuieci, municipiul Chișinău, satul Cigârleni din raionul Ialoveni și satul Bogdanovca Nouă din raionul Cimișlia.

5.Deținuții din două penitenciare din Transnistria au participat la alegeri

Pentru prima oară, la alegerea Președintelui Republicii Moldova au participat deținuții din două penitenciare din Transnistria. Este vorba despre închisorile Nr. 8 și nr. 12 din Bender. Potrivit CEC, reprezentanții biroului electoral din Varnița au mers la Bender, pentru a le oferi ocazia celor 223 de deținuți și angajați ai penitenciarelor să participe la alegerea viitorului președinte.

6.Au fost deschise 4 secţii de votare în Canada

În premieră, Republica Moldova a deschis patru secţii de votare în Canada. Acestea au fost constituite în sediul Ambasadei şi în orașele Toronto, Montreal şi Calgary.

7.Prima dată în ultimii 10 ani a fost realizat exit-poll în turul II

În turul doi al alegerilor prezidențiale, o companie sociologică din Republica Moldova a efectuat un sondaj la ieșirea din secțiile de votare – exit-poll. În ultimii 10 ani nu a mai fost efectuată o asemenea cercetare la ieșirea de la urne la nivel național.

8.A fost realizat un sondaj la telefon în ziua votului – After Poll

Pentru prima dată în Republica Moldova, a fost realizat un sondaj de tip exit-poll la telefon – After Poll. Sondajul a fost realizat de Comunitatea WatchDog și Institutul de Politici Publice. Alegătorii au fost întrebați dacă au fost la votare și care a fost opțiunea de vot.

9.Un candidat a renunțat total la bannere stradale în timpul campaniei electorale

Pentru prima dată un candidat la alegerile prezidențiale a renunțat total la bannerele stradale în timpul campaniei electorale. Este vorba despre candidatul independent, Igor Dodon. Conform declarațiilor acestuia, el a pus accentul pe interacțiunea cu oamenii simpli din Republica Moldova, așa cum s-a obișnuit și în acești patru ani de mandat.

10.Nu a avut loc o dezbatere între favoriții cursei

În cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, favoriții cursei pentru fotoliul de președinte, Maia Sandu și Igor Dodon, nu au participat la nicio dezbatere publică împreună, spre deosebire de anul 2016, când Dodon și Sandu, la fel, s-au confruntat în alegerile prezidențiale și au participat la dezbateri comune.

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...