[ X ]
Important22 Noiembrie 2020 14:00

Omul Săptămânii – Maia Sandu, Președinte ales al Republicii Moldova

Săptămâna aceasta a fost marcată de rezultatele alegerilor prezidențiale. Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a obținut mandatul de Președinte al Republicii Moldova cu 57.72% din totalul de voturi, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală, informează TRIBUNA.

Astfel, Maia Sandu a avut o agendă încărcată în această săptămână, cu discuții telefonice, întrevederi și mesaje de felicitare.

Imediat după alegeri, la începutul săptămânii, ea a venit cu un mesaj către cetățeni, în cadrul unei conferințe de presă: „Dragi prieteni, oameni din satele și orașele Moldovei, oameni din diasporă, voi ați învins! Victoria este a dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru mobilizarea uimitoare! Vă mulțumesc pentru încrederea enormă. Vă mulțumesc pentru unitatea pe care am reușit să o creăm împreună în această campanie. Vă promit să prețuiesc și să consolidez această unitate.  Am spus de fiecare dată: Oamenii Moldovei sunt buni și corecți. Răbdarea lor a fost pusă la încercare de prea multe ori. Sunt mândră de moldoveni – când se unesc, ei pot face orice. Solidaritatea și unitatea moldovenilor au uimit ieri o lume întreagă. Vă mulțumesc pentru bucuria și mândria de a face parte din acest popor”.

Totodată, Președintele ales al Republicii Moldova a purtat o discuție telefonică cu Președintele României Klaus Iohannis, dar și cu Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky.

În următoarele zile, Maia Sandu a avut întrevederi cu mai mulți diplomați acreditați în țara noastră: Ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, Ambasadorul SUA, Dereck Hogan, Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, Ambasadorul României, Daniel Ioniță, Ambasadorul Ucrainei, Marko Shevchenko, Ambasadorul Republicii Azerbaijan, Gudsi Osmanov. Președintele ales a mai avut o conversație telefonică cu Președintele Letoniei, Egils Levits, și alta – cu Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

TRIBUNA precizează: Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972. A absolvit facultatea Management a Academiei de Studii Economice, a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. A ocupat următoarele funcţii: 1994 – 1998 – Consultant, şef adjunct de direcţie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova; 1998 – 2005 – Economist, Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău; 2005 – 2006 – Director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova; 2007   – Coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Moldova; 2007 – 2009 – Consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului Republicii Moldova; 2010 – 2012 – Consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, Washington DC, SUA. În 2012, a devenit ministru al Educaţiei, funcţie pe care a exercitat-o în Guvernele Filat-II, Leancă şi Gaburici pînă în iulie 2015. La finele lui 2015, împreună cu un grup de susţinători, a lansat iniţiativa de constituire a Partidului „Acţiune şi Solidaritate”. În mai 2016, a avut loc Congresul de constituire a acestui partid, ea devenind liderul lui. La alegerile din 30 octombrie 2016, a participat în calitate de candidat al forţelor pro-europene la funcţia de Preşedinte al RM. A trecut în turul doi, unde a fost învinsă de Igor Dodon. La alegerile din data de 24 februarie 2019 a obţinut un mandat de deputat în Parlament, iar pe data de 8 iunie 2019 a devenit Prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până la data de 14 noiembrie 2019.

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...