[ X ]
Breaking news8 Noiembrie 2020 14:00

Omul Săptămânii: Dorin Cimil – președintele Comisiei Electorale Centrale

Săptămâna aceasta a început cu rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie curent și a culminat cu aprobarea acestora, dar și stabilirea turului doi pentru 15 noiembrie 2020 de către Comisia Electorală Centrală (CEC), condusă de Dorin Cimil.

Astfel, la 2 noiembrie curent, CEC a prezentat bilanțul preliminar privind rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020  și a început procesul de recepționare a documentelor și materialelor electorale din cadrul Consiliilor electorale de circumscripție, care a continuat și în următoarele două zile.

La 4 noiembrie curent, în ședință, CEC a stabilit data turului doi al alegerilor prezidențiale și a aprobat textul şi modelul buletinului de vot. Totodată, s-a decis și majorarea tirajului buletinelor de vot pentru cel de-al doilea tur  pentru secțiile de votare din străinătate. În seara aceleiași zile a început tipărirea buletinelor de vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial.

De asemenea, în această săptămână, CEC a avut o ședință cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul căreia au fost identificate soluții pentru o mai bună derulare a celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial.

Conducerea CEC a avut și o întrevedere cu Reprezentanții Misiunii de observare al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO), în cadrul căreia au discutat despre organizarea alegerilor Președintelui, prin prisma Declarației privind constatările și concluziile preliminare elaborate de către Misiunea BIDDO.

Tot în această săptămână, președintele CEC, Dorin Cimil a venit cu un îndemn către colegii săi, membri ai CEC să manifeste un comportament etic, moral și profesionist, or „tot mai des, ședințele Comisiei Electorale Centrale devin subiect de ponegrire și luare în zeflemea, iar pragmatismul unor membri ajunge a avea accente de insultă și batjocura, care atinge reputația individuală și instituțională”.

TRIBUNA precizează: Dorin Cimil s-a născut la data de 15 februarie 1973 în or. Cupcini, r. Edineț. Și-a făcut studiile, în perioada 1990-1995, la Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova, calificare: licențiat în drept, iar în  perioada 1998-2001 – studii de doctorat la Universitatea de Stat din Moscova „M. V. Lomonosov”, calificare: doctor în drept.  Și-a început activitatea profesională în 1996, activând până în 2014 în calitate de avocat al BAA „Facultatea de Drept”. După care, din 2012 până în 2013, a fost formator în cadrul cursurilor de pregătire pentru judecători la Institutul Național de Justiție. În perioada 2013-2014 a fost formator în cadrul cursurilor de formare în administrarea insolvabilităților la Universitatea ,,Constantin Stere” din Chișinău; în perioada 2014-2015 – formator,  cursuri de formare pentru notari la Uniunea Notarilor din Republica Moldova din Chișinău. Totodată, din 1995 până în prezent este lector, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept; din 2011 până în prezent este coordonator de teze la aceeaşi Universitate, iar din 2014 este asociat la Biroul asociat de Avocați ,,Parteneriat Academic pentru Justiție”. Din 1996 este membru al Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova.

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...