„Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, aidoma altor scrutine din lume, sunt marcate profund de pandemia COVID-19, dar păstrează specificul regional postsovietic – influența pregnantă a propagandei ruse asupra deciziilor electorale, nostalgia sovietică prezentă în mentalitățile sociale, elanul democratic participativ al reprezentanților diasporei”. Declarația a fost făcută de Ana Guțu, fost deputat, secretarul de stat care conduce Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) în Guvernul Orban, informează TRIBUNA.
Ea a mai spus, într-un interviu pentru spotmedia.ro, că „rezultatele primului tur sunt încurajatoare pentru electoratul pro-european și pro-românesc, Maia Sandu este prima clasată. Totodată, un simplu calcul matematic ne arată că stânga extremă și stânga populistă împreună au acumulat 55% din opțiunile de vot. Iar acest scor îngrijorează”.
„Turul doi va demonstra cât de mult au avansat în opțiuni geopolitice cetățenii Republicii Moldova”, a mai spus Guțu, exprimându-și speranța că, cetățenii Republicii Moldova și-au învățat lecția și au înțeles că viitorul lor este alături de România în spațiul civilizațional european.
În context, fosta deputată a precizat că, „inclusiv în momentele când clasa politică din Chișinău a demonstrat lipsă de maturitate, de responsabilitate, România și Uniunea Europeană au fost alături de cetățeni– prin ajutoare și finanțări non-rambursabile, prin proiecte transfrontaliere care schimbă la față realitățile din Republica Moldova”.
Cristina Pendea