[ X ]
Important27 Octombrie 2020 06:00

Opinie: „Destabilizarea externă postelectorală a statului moldovean, depinde de câștigătorul competiției prezidențiale din Statele Unite”

Jurnalistul Victor Nichituș afirmă că este greu de spus cine va câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova, iar situația postelectorală depinde de cine va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii (SUA), informează TRIBUNA.

„Sunt de acord că, cei doi candidați (n.r. – Igor Dodon și Maia Sandu) au cele mai mari șanse pentru a ajunge in turul doi al alegerilor prezidențiale. Mai mulți comentatori politici, aflați în siajul simpatiei pentru doamna Sandu afirmă că – cei doi vor alerga piept la piept în turul doi. Din punctul meu de vedere, câștigătorul turului doi va fi desemnat de prezența la vot (în cel de al doilea tur) – este greu de estimat care va fi dispoziția electoratului în turul doi, cu pandemia de COVID care ia turații”, a menționat el, pe o rețea de socializare.

Cât despre destabilizarea externă postelectorală a statului moldovean – spune Nichituș – „ea depinde de câștigătorul competiției prezidențiale din Statele Unite, Trump a anunțat o întoarcere a Marelui Licurici de peste Ocean către sine (America First, restul lumii, lasă să aștepte). Biden va continua diseminarea democrației în lume, cu toate implicațiile de rigoare. Moldova nu este buricul pământului, dar este amplasată geografic pe linia de confruntare civilizațională dintre Occident și Orient. Tocmai această amplasare face ca evoluțiile ei, pozitive ori mai puțin, să fie negociate, la pachet cu alte puncte nevralgice de pe această nevăzută linie de confruntare. Așadar – nici un sociolog nu poate anticipa cine va castiga prezidențialele moldovenești, căci nu se știe structura demografică a participării în turul doi al alegerilor și doi, destabilizarea postelectorală a statului moldovean depinde de rezultatul alegerilor din Statele Unite”.

„Trei, vrem sau nu, teritoriul dintre Prut și Nistru a fost/este subiect de negocieri, la pachet, între subiecții civilizaționali care se confruntă în regiune, SUA, UE vs Rusia. Constat o transformare a Curții Constituționale a Republicii Moldova din arbitru al scenei politice moldovenești în actor – recunosc, nu sunt constituționalist, dar știu un lucru, în structura de putere votată la 5 iulie 2000, valabilă și în prezent, statul moldovean este unul parlamentar. Oricine ar ajunge în fotoliul șefului statului, Maia Sandu ori Igor Dodon, un vot al majorității poate suspenda funcțiile instituției prezidențiale – exista precedent. Să nu uit – votul contează! Distanță creată de punctele electorale acumulate de candidați va pune punct multor disensiuni interne în randul unor partide dar și în societate. Apropo, cât a acumulat domnul Mihai Ghimpu la ultimele alegeri prezidențiale? De atunci l-ați mai văzut în agenda publică? Meciul electoral din primul tur al prezidențialelor, dintre Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă, va pune punct disensiunilor dintre unioniști și va stabili masculul alfa al acestui segment de electorat”, a conchis jurnalistul.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...