[ X ]
Important25 Octombrie 2020 08:00

Unirea? Uite ce-și propun unii candidați la șefia statului să facă referitor la relațiile Republica Moldova-România!

Candidații au prezentat programele electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și iată ce au inclus cu privire la relațiile Republicii Moldova cu România, informează TRIBUNA.

Candidatul la funcția de Președinte din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a promis că va reface relațiile bune cu România și alte țări. Va convinge UE şi România că suntem capabili să trăim după reguli şi valori europene, prin eradicarea corupţiei, edificarea unui stat de drept şi creşterea bunăstării cetăţenilor prin dezvoltarea unei economii funcţionale. Va contribui la îmbunătățirea semnificativă a relațiilor cu România și la realizarea proiectelor comune concrete.

Candidatul independent, Igor Dodon va acorda o atenție deosebită dinamizării relațiilor cu România și Ucraina. Va continua dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate și de cooperare cu aceste țări în domeniul politic, economic, cultural, precum și în cel al securității regionale.

Candidatul la funcția de Președinte din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase susține că va consolida parteneriatul strategic cu România prin aprofundarea relaţiilor de ordin politic, economic, comercial, cultural. Va lărgi accesul produselor moldovenești pe piața europeană și românească, va impulsiona procesele de interconectare energetică cu România, va promova și susține înfrățirea între localitățile noastre așa încât accesul la bunele practici și la expertiza românească să fie garantat pe termen lung.

Pentru Dorin Chirtoacă Unirea cu țara vecină înseamnă demnitate naţională şi identitate românească, valori furate de sârma ghimpată de la Prut şi ocupaţia sovietică. În acelaşi timp, el consideră că Unirea va produce, automat, schimbări spre bine în viaţa fiecăruia.

Candidatul Partidului „Șor” pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, Violeta Ivanov susține că va asigura relații bune cu țările vecine și va purta un dialog civilizat atât cu Estul, cât și cu Vestul.

Candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi crede că Republica Moldova trebuie să conceapă o politică externă corectă, în primul rând, în ceea ce ține de relațiile cu țările vecine – Ucraina și România.

Candidatul PartiduluiUnităţii Naţionale pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, OctavianȚîcu e de părere că Republica Moldova este izolată internaţional, fărăsusţinerea României şi partenerilor occidentali. În acest fel, acestamenționează că va întreprinde acțiuni de apropiere cu România. „Unificareainfrastructurii (terestră, feroviară, energetică, digitală şi de comunicaţii)cu România este calea cea mai rapidă de acces spre Uniunea Europeană”.Totodată, Țîcu va racorda la sistemul educaţional românesc prin adaptareacurriculei comune de la şcoala primară până la nivel de doctorat, inclusivpreluarea standardelor academice din România. Va armoniza sistemul desecuritate, ordine publică şi apărare cu cel din România şi cel euroatlantic.

www.curentul.md

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...