[ X ]
Important25 Octombrie 2020 10:00

TOP-ul celor mai memorabile promisiuni făcute de candidaţii la Preşedinţie

În cadrul campaniei electorale a alegerilor prezidenţiale, candidaţii s-au întrecut în promisiuni care mai de care. TRIBUNA a selectat de la fiecare candidat câte o promisiune, care, în opinia noastră, este mai memorabilă şi a elaborat, în baza lor, un clasament convenţional. Ordinea în clasament corespunde locului candidaţilor în buletinul de vot.      

1). Crearea „Mossadul-ul moldovenesc”

Promisiunea respectivă este făcută de liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. „Cu participarea celor mai buni angajați ai MAI, CNA, SIS și Procuraturii va fi înființată o nouă instituție de forță pentru combaterea corupției în eșaloanele de sus ale puterii. În organele de drept ale Moldovei activează mulți angajați de treabă care vor fi antrenați în activitatea noii instituții numite deocamdată convențional „Mossadul moldovenesc”, notează el în programul său electoral.

2). Elaborarea Programului Național pentru Dezvoltarea Capitalului Uman al Republicii Moldova

Este o promisiune făcută de liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase. „În mandatul meu de președinte al Republicii Moldova voi lansa procesul de elaborare a unui Program Național pentru Dezvoltarea Capitalului Uman al Republicii Moldova (2021-2040), proces care va fi unul participativ, angajant, transpartinic, un proces din care nu va lipsi societatea civilă și mediul experților în domeniul sociologiei”, se spune în programul său electoral.

3). Implicarea în procesul retragerii trupelor ruse din Moldova

Aceasta e promisiunea candidatului Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu. „Implicarea plenară în retragerea completă şi necondiţionată a armatei Federaţiei Ruse de pe teritoriul constituţional al Republicii Moldova, drept precondiţie pentru reintegrarea republicii”, se spune în programul său electoral.

4). Investiţii în medicină de până la 3 mlrd. lei

Este promisiunea cu care merge în alegeri candidatul independent Igor Dodon. De asemenea, Igor Dodon menţionează în programul său electoral la acest capitol şi „achiziţionarea de echipamente noi, construirea unor instituții medicale noi, inclusiv din fondurile alocate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare”.

5). Un nou nivel de viaţă pentru pensionari 

Cu astfel de promisiune vine candidatul Partidului „Şor”, Violeta Ivanov. La acest capitol, în programul său electoral se menţionează: „Pensia minimă – 5000 de lei; Indexarea pensiilor în funcţie de inflaţia reală; Compensaţii lunare pentru alimentaţie – 1000 de lei; Medicamente gratuite; Odihnă gratuită la sanatorii în fiecare an; Magazine şi farmacii sociale”.

6). Două miliarde de lei anual pentru proiecte de modernizare a satelor

E promisiunea liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. „Cu ajutorul partenerilor europeni, vom aduce câte 2 miliarde de lei anual pentru dezvoltarea satelor: pentru crearea locurilor de muncă în sate, pentru apeducte și canalizare, pentru reparația școlilor și grădinițelor, pentru gestionarea deșeurilor. Primăriile vor putea accesa direct fondurile pentru dezvoltarea comunităților”, se spune în programul său electoral.

7). Unificarea infrastructurii, sistemului educaţional şi de securitate cu cele din România

Cu această promisiune vine liderul Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu.  „Unificarea infrastructurii (terestră, feroviară, energetică, digitală şi de comunicaţii) cu România – calea cea mai rapidă de acces spre Uniunea Europeană! Racordarea la sistemul educaţional românesc prin adaptarea curriculei comune de la şcoala primară până la nivel de doctorat, inclusiv preluarea standardelor academice din România. Armonizarea sistemului de securitate, ordine publică şi apărare cu cel din România şi cel euro-atlantic”, se spune în programul său electoral.

8). Burse, salarii şi pensii ca în România

Aceasta promite liderul Partidului Liberal, candidatul Blocului electoral „Unirea”, Dorin Chirtoacă. „1. Alocaţii pentru copii până la 18 ani: 50-100 euro / lună 2. Burse: 50–200 euro 3. Salarii în economie: de la 500 la 1000 de euro şi mai mult 4. Salarii pentru profesori şi educatori: 500-1000 euro 5. Salarii medici: 1000-2000 euro 6. Pensii: 200-500 euro”.

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...