[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important18 Octombrie 2020 10:00

TOP-5 scenarii privind alegerile prezidenţiale 

TRIBUNA a realizat un clasament convenţional al celor mai probabile scenarii legate de alegerile prezidenţiale din acest an, pe care-l propunem atenţiei dumneavoastră. Menţionăm, din start, că sunt posibile şi alte scenarii, dar cele cinci de mai jos le considerăm cele mai probabile.      

1). Câştigă Igor Dodon

Marea majoritate a sondajelor de opinie îl prezintă pe Igor Dodon având cel mai bun rating dintre toţi participanţii la cursa prezidenţială din acest an. De asemenea, el e preferat de cei mai mulţi cetăţeni în funcţia de Preşedinte al RM, conform aceloraşi sondaje. În această situaţie, scenariul potrivit căruia Igor Dodon va obţine cel de-al doilea mandat este cât se poate de real.

2). Câştigă Maia Sandu

Şi scenariul potrivit căruia Maia Sandu va deveni Preşedinte al RM e cât se poate de real. Mai multe sondaje de opinie o plasează pe locul doi, după Igor Dodon. Şansele sale, însă, depind decisiv de cât de mobilizat va fi electoratul de dreapta şi în ce măsură va fi susţinută Maia Sandu într-un eventual tur doi de către alegătorii altor partide de dreapta.

3). Câştigă Andrei Năstase

E un scenariu real şi acesta, dacă luăm în calcul unele sondaje ce arată că într-un eventual tur doi Andrei Năstase are mai mari şanse să mobilizeze electoratul de dreapta decât Maia Sandu. Însă, provocarea lui Andrei Năstase acum este să fie el candidatul de dreapta care va accede în turul doi. În ultima perioadă, Andrei Năstase creşte serios în simpatiile electoratului de dreapta. Rămâne de văzut dacă această creştere va fi suficientă pentru a-l ajuta să treacă în turul doi.

4). Câştigă Igor Dodon, dar rezultatul e invalidat de CCM

Acest scenariu nu poate fi exclus, mai ales dacă luăm în calcul că unele mesaje privind posibila fraudare a alegerilor se promovează cu multă insistenţă de pe acum. Dacă opoziţia va continua să vină cu acuzaţii de acest fel în adresa guvernării şi în continuare, nu este exclus că, Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM), care, în ultima perioadă, a luat mai multe decizii împotriva guvernării, va invalida rezultatele scrutinului.

5). Alegerile sunt invalidate din cauza prezenţei slabe la votare

În ultimii ani, prezenţa electoratului la votare a lăsat de dorit. Acum, pe timp de pandemie, dar şi dacă luăm în calcul dezamăgirea unei importante părţi a electoratului faţă de politică, e posibil să avem o prezenţă şi mai redusă, poate chiar sub pragul minim necesar pentru validarea rezultatelor alegerilor. Dacă lucrul acesta se va întâmpla, alegerile vor fi invalidate şi se va organiza un scrutin repetat.

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...