[ X ]
[ X ]
Important9 Octombrie 2020 06:00

Cel puțin 6 personalități din Republica Moldova se vor deputați la București. Iată pe listele căror partide candidează!

Alegerile parlamentare în România urmează să aibă loc la 6 decembrie curent și mai multe personalități din Republica Moldova își anunță participarea în cadrul scrutinului, pentru a obține un loc în Parlamentul de la București, informează TRIBUNA.

Până în prezent, cel puțin 5 personalități dintre Prut și Nistru și-au înaintat candidaturile pentru Parlamentul României:

Constantin Codreanu – actualmente deputat în Parlamentul României, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, ex-candidat la șefia municipiului Chișinău, este primul pe lista Partidului Mișcarea Populară (PMP) pentru Camera Deputaților în Diaspora/Circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Alexandru Leșco, fost deținut politic, este următorul după Codreanu, adică al doilea în lista PMP pentru Camera Deputaților în Circumscripția electorală nr. 43.

Loretta Handrabura, fostă ministră a Tineretului și Sportului, se regăsește pe locul 2 în lista la Senatul României depusă de PMP, tot în Circumscripția electorală nr. 43.

Veaceslav Șaramet, președintele Patronatului Antreprenorilor din Republica Moldova, fost secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, este primul pe lista Partidului „PRO România” în Senat, la fel, pentru Diaspora.

Oleg Chicu, co-fondator al ziarului „Gazeta Basarabiei”, stabilit în Italia, este supleant pe lista PMP a Camera Deputaţilor în Diaspora.

De menționat că, și activistul Oleg Brega, fost pretendent la șefia municipiului Chișinău, fost candidat în Consiliul General București, și-a anunțat intenția de a candida pe lista Partidului Verde la alegerile parlamentare din România. În prezent el se află în Republica Moldova și colectează semnături în susținerea sa.

TRIBUNA precizează: Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de membri. Cei 329 de membri ai Camerei Deputaților sunt aleși prin mai multe metode: 308 sunt aleși din 42 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României și municipiul București, prin reprezentare proporțională, iar patru sunt aleși, tot prin reprezentare proporțională, dintr-o circumscripție reprezentând diaspora română. Cei 136 de membri ai Senatului sunt aleși din 43 de circumscripții constituite din 41 de județe (un total de 121 de locuri), municipiul București (13 locuri) și diaspora română (2 locuri).

Amintim că, în Parlamentul de la București, ales în 2016, au acces două personalități din Republica Moldova: Ion Hadârcă – senator pe listele ALDE Vaslui, și Constantin Codreanu – deputat pe diaspora din partea Partidului Mișcarea Populară.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...