[ X ]
Important27 Septembrie 2020 08:00

Economist: „Banca Națională a Moldovei cât de mult nu ar dori, dar nu poate rezolva problemele interne din Rusia sau Belarus”

„Deprecierea valutelor regionale sunt factorul de bază al aprecierii Leului Moldovenesc. Rubla Rusească, Hrivna Ucraineană, Lira Turcească și Rubla Belarusă stau la bază aprecierii Leului Moldovenesc”. Concluzia a fost făcută de economistul Veaceslav Ioniță, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, „Leul Moldovenesc săptămâna aceasta a continuat procesul de apreciere față de IVM-10 – un coș valutar format din 10 valute ale principalelor parteneri externi ai Moldovei. Astfel, Leul a ajuns să fie cu 5,5% mai puternic decât la începutul anului”.

„Desigur există și factori interni ai aprecieri, însă factorii de bază sunt cei externi. Pentru a demonstra aceasta, am elaborat alți doi indicatori IVM-10A (format din două valute Euro și USD) și IVM-10B (format din 4 valute, rubla rusească, hrivna ucraineană, lira turcească și rubla belarusă). Leul Moldovenesc în prezent este puțin mai slab decât valutele de bază Euro și USD (-0,5% față de începutul anului), dar este mult mai puternic decât cele 4 valutele regionale (+19,3% față de începutul anului). Cele 4 valute regionale s-au depreciat nu față de Leul Moldovenesc, dar față de valutele de bază Euro și USD. Deprecierea lor are loc pe fundalul problemelor interne ale celor 4 țări”, a explicat expertul, într-o analiză publicată pe o rețea de socializare, adăugând: „Banca Națională a Moldovei cât de mult nu ar dori, dar nu poate rezolva problemele interne din Rusia sau Belarus”.

„Deci, pe lângă factorii interni, care sunt minori, factorii de bază a aprecierii Leului Moldovenesc sunt cei externi, care țin de situația din Rusia, Ucraina, Turcia și Belarus” – a conchis economistul.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...