[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Septembrie 2020 06:30

Vladimir Voronin vorbește despre o decizie luată în 2000 de PCRM, care a marcat soarta țării: „Niciodată nu am regretat”

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, ex-Președinte al țării (2001-2009), a amintit despre o decizie a formațiunii adoptată 20 de ani în urmă și recunoaște că nu a regretat niciodată și nu regretă nici acum acest fapt, informează TRIBUNA.

Pe parcursul multor ani, Moldova trăiește fără a se ține seama de lege, de Constituție, fără respectarea acestora. Poziția PCRM, pe care noi în repetate rânduri am adus-o la cunoștința societății noastre, constă în readucerea țării în câmpul constituțional. Asta o poate face numai Parlamentul. Doar și după schimbarea formei de alegere a președintelui, Moldova a rămas republică parlamentară. În anul 2000, fracțiunea PCRM în mod absolut conștient a votat trecerea la forma parlamentară de conducere a țării. Noi consideram și considerăm că pentru Moldova aceasta e cea mai potrivită formă de administrare, deoarece permite să fie luate în calcul interesele tuturor păturilor populației și nu permite devierea spre dictatură, spre apariția unui careva nou fiurer. Și, cu toate excesele și devierile în dezvoltarea democrației în Moldova, niciodată nu am regretat că, acum douăzeci de ani, am luat această decizie”, a declarat Voronin, în cadrul discursului său la Plenara a XVI al CC PCRM, publicat pe pagina oficială a formațiunii.

Liderul PCRM a subliniat că, „în ultimii zece ani Parlamentul, la fel ca și celelalte instituții de stat, a fost discreditat peste măsură. Dar el este locul în care se iau decizii de stat”. „Voi sublinia încă o dată: asta se întâmplă nu în administrația președintelui, dar anume în Parlament. Parlamentul formează guvernul, care și realizează politicile de stat în toate domeniile de viață ale societății. În acest sistem de coordonate, președintele e doar o figură decorativă, lipsită de oportunitatea de a influența în mod real starea de lucruri din țară. Mai ales dacă nu are sprijin în Parlament și în guvern. Anume de aceea războiul pentru această funcție, în fond, de nimic, în plus și neconstituțională, care în curând va începe, ne pare absurd. Război în care va fi atrasă întreaga societate și care se poate transforma într-un conflict civil. Dacă noi vom participa la această bătălie lipsită de sens, iar evenimentele se vor dezvolta după un scenariu de criză al unei opoziții civice, nu ne vom ierta asta niciodată”, a spus fostul Președinte al țării.

TRIBUNA amintește: La 5 iulie 2000, comuniştii votează, împreună cu alte partide din Parlament, modificările la Constituţie, ce prevăd introducerea formei parlamentare de guvernămînt. Ca o derivată din aceste modificări, la finele anului, în premieră absolută pentru Moldova, în Parlament se organizează alegeri ale preşedintelui ţării.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...