[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Septembrie 2020 11:00

Șeful „Moldovagaz” a făcut anunțul despre un nou proiect: Ne pregătim pentru discuții cu Primăria municipiului Chișinău

„Ne pregătim pentru discuții cu primăria mun. Chișinău și avem siguranța că în curând vom semna un acord de parteneriat. Parteneriat prin care împreună vom determina ca transportul public din municipiul Chișinău să devină mai eficient și confortabil, și ce este nu mai puțin important – mai prietenos cu mediul”. Anunțul a fost făcut de Vadim Ceban, directorul SA „Moldovagaz”, informează TRIBUNA.

Ceban, într-un articol publicat pe blogul său, menționează că „transportul auto public este o necesitate strictă a societății moderne, și problemele resimțite în această industrie afectează viața și activitatea a sute de mii de oameni zilnic. În aceste condiții problemele transportului public sunt priorități, care trebuie tratate pe cât de serios, pe atât de urgent”, dar și că „transportul public în Moldova este realizat folosind un parc de autobuze învechite, care în mediu și-au depășit de două și mai multe ori termenul de exploatare. Aceste unități de transport nu satisfac cerințele de confort pentru călători nici pe timp de vară, nici pe timp de iarnă. Costul de mentenanță al acestor autobuze este extrem de ridicat și implică timp. Asta e una din cauzele din care nu se reușește respectarea programului de circulație a transportului public”. El a adăugat că, „încă un mare neajuns al acestor autobuze este că nu sunt prietenoase cu mediul. Mai exact sunt dușmănoase mediului. Nivelul de poluare a mediului, produs de aceste autobuze, este unul inadmisibil”.

„De fapt noi, echipa Moldovagaz, privim această problemă ca pe o oportunitate. Oportunitate de a elabora și implementa un proiect de modernizare a parcului de autobuze, care vor fi sigure, eficiente din perspectiva consumului și mentenanței, și prietenoase cu mediul. Problema gazelor emise de autobuze e deosebit de acută în zonele urbane, unde atmosfera este afectată de numărul mare de unități de transport active zilnic. Am examinat în calitate de oportunitate parcul de autobuze din municipiul Chișinău (PUA). Este cea mai mare întreprindere din țară și implementarea unui proiect de modernizare va avea cel mai mare și mai rapid impact”, a declarat șeful „Moldovagaz”.

Potrivit lui, luând în calcul numărul autobuzelor, intensitatea exploatării lor zilnice și numărul de călători transportați zilnic, trecerea la autobuze care funcționează pe gaze naturale comprimate (GNC) este o soluție eficientă atât ca și consum, cât și din perspectiva costurilor pentru mentenanță. Consumul GNC va oferi practic cel mai mic nivel de emisii existent – prin urmare atmosfera Chișinăului va deveni considerabil mai curată.

„Moldovagaz este dispusă să construiască o stație de alimentare a automobilelor cu gaze comprimate dedicată pentru autobuzele PUA și inclusiv să contribuie la echiparea unui centru tehnic de deservire a autobuzelor cu funcționare pe GNC”, a mai spus Ceban, precizând, în context, că urmează discuții cu Primăria capitalei. „Vom contribui direct la reducerea poluării atmosferei Chișinăului”, a conchis el.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...