[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news22 Septembrie 2020 16:00

Motivele personale și politice pentru care Vladimir Voronin nu și-a înaintat candidatura la prezidențiale!

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, ex-Președinte al țării, afirmă că pe fundalul unei dezamăgiri în masă în așa-numita clasă politică de astăzi, principialitatea lor, critica, poziția activă au devenit tot mai perceptibile și mai vădite, informează TRIBUNA.

„În pofida scepticismului multora, inclusiv al unor tovarăși de-ai noștri, partidul începe să-și întoarcă autoritatea sa de odinioară. Chiar și cei mai corupți sociologi, care lucrează la comandă, nu pot ascunde ceea ce este absolut evident. Și anume: aflându-se într-o opoziție categorică, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, fără a avea acces la mijloacele de informare în masă, fără finanțare din „partea statului, sprijinindu-se doar pe obiectivele și scopurile sale, de acum și-a reîntors ratingul necesar pentru accederea în Parlament”, a spus Voronin, în cadrul discursului său la Plenara a XVI al CC PCRM, făcut public recent pe pagina oficială a formațiunii.

Totodată, liderul PCRM a vorbit și despre argumentele în baza cărora a fost luată decizia definitivă ce vizează prezidențialele, iar ele au fost împărțite în două categorii – personale și politice.

„Mai întâi – pe scurt – despre cele personale. Am dreptul la ele, deoarece este vorba să fie propus Voronin. Voronin a exercitat funcția de președinte de țară de două ori. În 2009, Voronin a plecat din această funcție în strictă conformitate cu legislația în vigoare. Pentru Vladimir Voronin onoarea și reputația totdeauna au fost mai presus de putere. În baza sondajelor sociologice, putem concluziona că cetățenilor Moldovei le-au rămas cele mai binevoitoare amintiri despre acea perioadă în care Vladimir Voronin a fost președinte al țării. În acest context, Voronin, ca politician și cetățean responsabil, ca președinte de țară în două termene, consideră că pentru el nu este acceptabil să nimerească în aceeași listă și în același rând, să discute despre ceva cu acele persoane suspecte care și-au exprimat dorința să candideze la funcția de președinte”, a declarat fostul șef de stat.

Politicianul a mai spus: „Voronin, ca cetățean și politician responsabil, n-are ce face în această companie, printre acești nemernici, pentru care unicul drum este cel care duce la pușcărie. Asta, putem spune și așa, e o regulă elementară a igienei politice. Și, cu atât mai mult, politicianul Voronin n-are nici o poftă și nici necesitatea ca pe parcursul campaniei electorale să se îndreptățească pentru faptul că el nu și-a înaintat candidatura pentru ca să devină spoiler, ca să-l împiedice pe cineva să fie ales. De toate acestea, Vladimir Voronin – și ca om, și ca conducător al unui partid politic responsabil – deloc nu are nevoie. La fel cum de acestea nu are nevoie nici însuși partidul, pentru care campania electorală poate deveni nu de înaintare, ci de apărare. Iar noi nu avem pentru ce ne îndreptăți, pentru ce ne apăra, și asta deloc nu corespunde nici caracterului nostru combativ, nici scopurilor noastre strategice și tactice”.

„Dar, în ultimă instanță, motivele personale ar putea fi lăsate la o parte, dacă nu ar fi existat argumente politice dintre cele mai serioase. Primul și cel mai important e același: neconstituționalitatea acestor alegeri. Ei, în primul rând Dodon, au avut la dispoziție aproape patru ani pentru a face ca formula alegerii președintelui de către întregul popor să fie adaptată în conformitate cu Constituția. Pentru asta era necesar ca ea, de acum revăzută, să fie votată în Parlament sau în cadrul unui referendum național. Dar ei n-au făcut acest lucru. Nu l-au făcut, deși există o contradicție foarte serioasă între forma alegerii șefului statului de către întregul popor și volumul foarte limitat al împuternicirilor acestuia. Și în asta e al doilea pericol al participării noastre la aceste alegeri neconstituționale. În cazul în care candidatul va pierde cursa, el va împrăștia tot capitalul politic acumulat de partid în anii de activitate principială în condiții de opoziție. În cazul în care va câștiga cursa, se va confrunta cu imposibilitatea de a schimba ceva, aflându-se în cadrul acelor foarte puține competențe pe care i le oferă legea. Oamenii care ne îndeamnă să înaintăm candidatul nostru cred că totul va fi ca și în anul 2001. A venit Voronin și cu mâna sa tare a făcut ordine. Dar nu știu de ce toți uită că atunci președintele se sprijinea pe majoritatea în Parlament, avea oportunitatea de a forma guvernul și, datorită acestui fapt, să activeze, folosind toate pârghiile administrării statale. Astăzi situația e principial alta. Avem un Parlament dușmănos, din care nu face parte nici un comunist și un guvern care va boicota și sabota orice inițiativă. Euforia de la o posibilă victorie în zile numărate se va transforma într-o dezamăgire amară. Cu pierderi irecuperabile pentru partid. După asta, PCRM îi va fi incomod să participe chiar și la alegerile locale, nemaivorbind de cele parlamentare”, a argumentat Voronin.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...