[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv20 Septembrie 2020 06:00

(ACUM UN AN) Modelele buletinelor de vot – aprobate

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 20 septembrie 2019.

Anunţul lui Alexandru Slusari

Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari a făcut publice mai multe nume ale beneficiarilor furtului miliardului, precizând că beneficiarul cel mai mare era fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Întrevederile Preşedintelui 

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Dmitrii Kozak, viceprim-ministru, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova; cu Andrei Nazarov, viceprim-ministru interimar al Republicii Bașcortostan, copreședintele Organizației Obștești ruse „Delovaia Rossia” și cu Boris Titov, reprezentant special al Președintelui Federație Ruse pentru protecția drepturilor antreprenorilor;  cu Ghenadii Lemeșev, viceguvernatorul regiunii Briansk; cu Alexander Rahr- politolog, publicist din Republica Federală Germania. Toţi se aflau în Moldova, pentru a participa la Forumul Economic Moldo-Rus.

Petru Jardan – lipsit de imunitate 

Parlamentul Republicii Moldova a votat ridicarea imunității parlamentare a deputatului din Partidul Șor, Petru Jardan. Deputatul nu a fost prezent la ședință, aflându-se într-o deplasare în România.

Modelele buletinelor de vot – aprobate

Comisia Electorală Centrală, în cadrul unei ședințe, a acreditat mai mulți observatori în vederea monitorizării alegerilor locale și parlamentare şi a aprobat modelele buletinelor de vot pentru scrutinele din 20 octombrie 2019.

Audieri la Parlament

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale a desfăşurat audieri la care au fost invitaţi: ex-Procurorul General al RM, Eduard Harunjen, ex-directorul interimar al SPPS, Anatolie Golea, președintele Asociației Procurorilor din RM, Alexandru Cladco, directorul ÎP „Moldpres”, Andrei Volentir, directorul TV, Compania Teleradio Moldova, Ecaterina Stratan, ex-șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, și ex-prim adjunctul Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

Şeful statului, la CC

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vizitat Curtea Constituțională, unde a salutat colectivul instituției și judecătorii. Şeful statului a înmânat legitimațiile judecătorilor.

Ion Ceban şi-a prezentat programul 

Ion Ceban, candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău, și-a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, programul său electoral, axat pe trei probleme:  exodul, economia primitivă și incompetentă și dezbinarea socială.

Raportul lui Andrei Năstase

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, și-a prezentat bilanțul a 100 de zile de la învestirea în funcția de ministru.

Experți raportori ai Comisiei de la Veneția, la Parlament

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit cu un grup de experți raportori ai Comisiei de la Veneția, condus de Simona Granata-Menghini, Secretarul-adjunct al Comisiei.

Iurie Topală a demisionat

Iurie Topală a demisionat din funcția de director general al Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, după patru ani de muncă în fruntea instituției.

Oficialii, la Forumul Economic Moldo-Rus

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Zinaida Greceanîi, Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, și cu Dmitrii Kozak, viceprim-ministru, reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, au participat la ședința plenară din cadrul Forumului Economic Moldo-Rus, care s-a desfășurat la Chișinău. În aceeaşi zi, Igor Dodon şi Dmitrii Kozak au participat la ședința Consiliului Economic Moldo-Rus, care a avut loc în cadrul Forumului.

Almanah Politic – 2019 

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...