[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv16 Septembrie 2020 09:00

(ACUM UN AN) O nouă înţelegere politică între PSRM, PDA şi PAS

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 16 septembrie 2019.

Discuţia lui Iurie Reniță cu Kęstutis Kudzmanas

Ambasadorul Iurie Reniță, Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, a avut o întrevedere cu Kęstutis Kudzmanas, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Lituania în Republica Moldova.

Tudor Deliu a depus actele

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a depus actele necesare și listele de subscripție pentru înregistrarea sa în calitate de candidat la alegerile parlamentare noi, în circumscripția nr. 33.

Doi deputaţi – reţinuţi 

Procurorul general interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu, a cerut ridicarea imunității parlamentare a doi deputați din fracțiunea Partidului Șor – Marina Tauber și Reghina Apostolova. Parlamentul a dat curs demersului procurorului. În aceeaşi zi, ambele deputate au fost reţinute.

Discursul Preşedintelui

În debutul ședinței Parlamentului, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu un discurs, în fața deputaților, în care s-a referit la situaţia social-politică din ţară.

Întrevederea lui Igor Dodon cu Chiril Tatarlî

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Chiril Tatarlî, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales pe circumscripție uninominală, ex-preşedinte al raionului Taraclia.

Decizia lui Stanislav Pavlovschi

Unul dintre fondatorii Platformei Demnitate și Adevăr, vicepreședinte al partidului, Stanislav Pavlovschi, a anunțat decizia de a se retrage din politică.

Şedinţă prezidată de Maia Sandu

A avut loc prima ședință a Consiliului de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției, prezidată de Prim-ministrul Maia Sandu. În timpul ședinței a fost discutată funcționalitatea Agenției Naționale pentru Integritate, dar și alte subiecte de importanță majoră.

O nouă înţelegere politică între PSRM, PDA şi PAS

Reprezentanții fracțiunilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate au semnat o nouă înțelegere politică privind guvernarea în comun. Acordul a fost contrasemnat de Președintele țării, Igor Dodon, Premierul Maia Sandu și Speakerul Zinaida Greceanîi.

Solicitarea Premierului

Premierul Maia Sandu a venit cu o solicitare către UE să examineze posibilitatea finanțării unui proiect care s-ar numi „Satul european”. Despre aceasta Premierul a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, susținută împreună cu Directorul General al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Christian Danielsson.

Elevi – la Preşedinţie

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu elevii care au obținut rezultate remarcabile în cadrul „Olimpiadei Megapolis” – unul dintre cele mai mari evenimente educaționale din lume, ce s-a desfășurat la începutul lunii septembrie, la Moscova.

Discuţia lui Igor Dodon cu Alexandr Lukaşenko

Preşedintele Igor Dodon a avut o convorbire telefonică cu omologul său belarus, Alexandr Lukaşenko. Părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la situația politică din ambele țări și din regiune, posibilitățile de extindere și aprofundare a relațiilor bilaterale.

Ambasadorul Turciei, la Preşedinţie 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Turcia în RM, Gürol Sökmensüer. Oficialii au discutat subiecte cu privire la dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Discuţii privind bursierii Bundestag-ului

Adrian Lebedinschi, Președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului, și Igor Grosu, Președintele Grupului de prietenie Republica Moldova – Republica Federală Germania, vicepreședintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, au avut o întrevedere cu Comisia de selectare a bursierilor Bundestag-ului.

Almanah Politic – 2019 

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...