[ X ]
[ X ]
Exclusiv28 August 2020 15:00

Proiectul „Ani de școală”! Maria Ciobanu: „Dacă aș da timpul înapoi – tot profesoară m-aș face, deoarece am avut modele de invidiat”

Portalul TRIBUNA continuă proiectul „Ani de școală”. De această dată, vă propunem să aflați experiența deputatei Maria Ciobanu.

Am mers la școală prima dată…în 1960.

Cea mai frumoasă amintire din anii de școală este…Sala de clasă mică, cu o sobă țărănească, de care era lipită cu mâinile la spate draga mea profesoară de română Maria Budescu, recitindu-ne cu o voce inconfundabilă poezii celebre.

Cel mai greu în acea vreme era…foarte grele timpuri. Până la școală trebuia să înot prin glod. Eram mică, firavă și deseori picioarele ieșeau din cizmele prinse de un glod amestecat cu un lut lipicios.

Obiectul meu preferat – îmi plăceau istoria, româna, geografia.

Școala m-a învățat… După opt clase am mers în satul vecin, Vânători, raionul Nisporeni, unde se deschisese școală medie. Am făcut parte din prima promoție de absolvenți. Îmi părea atât de mare școala în comparație cu cea din satul natal Găureni, deși nu este deloc mare… Aici, la Gimnaziul Vânători, am avut șansa să le am  drept  profesoare pe Liuba Dănilă și Nina Turchin. Doamnă profesoară Dănilă se prezenta întotdeauna la ore doar cu o hartă și arătătorul. A fost dascăl școlar de vocație în adevăratul sens al cuvântului. De la Doamna Profesoară am deprins sacrificiul de sine și jertfa cunoașterii, toate puse în slujba unui măreț și nobil ideal, așa cum îl exprima Dimitrie Țichindeal, fondatorul Preparandiei din Arad: „Mintea, slăvită nație! Mintea! Și când te vei lumina, altă nație nu va mai fi înaintea ta pe pământ!”. Draga profesoară de franceză, Nina Turchin, semăna izbitor cu Veronica Micle. Părea venită dintr-o altă lume și chiar era venită. A trăit câțiva ani peste hotare. Nu mă mai săturam să o admir. Chipul ei angelic, vocea blândă și melodioasă le port cu mine prin ani. Anii de școala m-au marcat mai mult. Poate pentru că Chișinăul era prea mare și necunoscut pentru mine, deși m-am încadrat destul de repede.

Dacă aș da timpul înapoi – tot profesoară m-aș face, deoarece am avut modele de invidiat.

Sfatul meu pentru cei care sunt elevi și studenți în această perioadă este…Anul de studiu 2020-2021 va fi unul deosebit de dificil atât pentru elevi, studenți cât și pentru pedagogi și părinți. Nu sfaturi doresc să le dau, ci să le urez din toată inima să REZISTE, să aibă mare grijă de ei și de cei cărora le aparține ziua de mâine. Dragi mei, încercați să vă descurcați în această perioadă pandemică. Discutați permanent cu profesorii, deschideți cărțile și manualele școlare!

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...